open-navfaktor-logo
search
Branko Đurić Đuro
Moja djeca su talentiranija od mene
Krajem aprila ove godine u Zagrebu Đuro je sa dugogodišnjim velikim prijateljem i kolegom Reneom Bitorajcem otvorio pozorište “Luda kuća” na mjestu nekadašnjeg kina Mosor, a koje uskoro počinje sa radom
02.09.2018. u 21:18
get url
text
Branko Đurić Đuro

Omiljeno lice bh. i regionalne glumačke scene Branko Đurić Đuro, nakon skoro mjesec odmora koji je proveo krstareći brodom po Jadranu, vraća se radnim obavezama.

Đuru smo u razgovoru zatekli na putu za Zagreb, gdje će, kaže, tokom septembra provesti najviše vremena i raditi na izvedbama za pozorište “Luda kuća”.

– Ljeto već godinama provodim na brodu. Krenem iz Slovenije gdje je brod usidren. Na Jadranu imam svoje stalne destinacije, ali svaki put pronađem neku novu. Brijuni su mi uvijek broj jedan, to nam je uvijek prva stanica kada krenemo ploviti, i obično se na njima zadržimo po sedam dana. Vrijeme iskoristimo da pogledamo neku predstavu u Teatru Ulysses Radeta Šerbedžije. Onda nastavimo dalje. Ovog puta smo završili u Pločama, a u Place smo išli da kajtamo. Najčešće tokom krstarenja sretnem Ivana Ljubičića, a ovog puta smo se našli na Šolti, družili se i igrali tenis. To je bio pravi užitak, on nam je demonstrirao neke poteze i posavjetovao nas oko igre – kaže Đurić za Coolstyle.

Krajem aprila ove godine u Zagrebu Đuro je sa dugogodišnjim velikim prijateljem i kolegom Reneom Bitorajcem otvorio pozorište “Luda kuća” na mjestu nekadašnjeg kina Mosor, a koje uskoro počinje sa radom.

– U septembru je prva predstava “Đurologija”, a 29. septembra je zvanično otvaranje “Lude kuće”. Prostor smo kupili prije tri godine, i tri godine je trajalo renoviranje. Sada sa ponosom mogu da kažem da smo trenutno najbolje savremeno opremljeno pozorište u Hrvatskoj, a četvrti smo po veličini u Zagrebu. Spremamo repertoar koji će se, siguran sam, jako svidjeti publici – govori glumac.

Đuro će biti i dio manifestacije “Indexi i prijatelji” u sarajevskom Domu mladih, koju producira njegov prijatelj i saradnik Tomislav Kašljević.

– Već šest ili sedam puta sam pjevao sa Indexima u brojnim gradovima regije, Zagrebu, Opatiji, Beogradu, Ljubljani, Sarajevu… To mi je uvijek beskrajno uživanje. Najdraža mi je pjesma “Ti si mi bila u svemu naj”, koju obično i izvodim – ističe Đurić.

Uz glumački i rediteljski rad, te pisanje scenarija za novu seriju za HBO, Đuro nađe vremena i za muziku. Kaže, nakupilo se pjesama, tako da “Bombaj štampa” ove jeseni planira obradovati fanove novim singlom.

– “Bombaj štampa” radi i na albumu, a uskoro pripremamo nešto novo za publiku. Posljednji koncert imali smo u Banjoj Luci pred četiri do pet hiljada ljudi, bilo je fenomenalno – prisjetio se muzičar.

Otkrio je i zašto nije prisustvovao ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

– Zadnjih nekoliko godina uvijek u vrijeme održavanja festivala imam nekih obaveza, i, žao mi je, ponovo sam “promašio” festival. Krivo mi je iz razloga što je to jedinstvena prilika da sretnem Sarajlije koje trenutno ne žive u Sarajevu, ali tokom festivala dođu u njega – kaže Đuro.

Za kraj razgovora, pitali smo ga i kako porodica “trpi” njegovo često odsustvo iz kuće zbog brojnih poslovnih obaveza, te zašto njegova djeca ne vole medijsko eksponiranje.

– U opisu mog posla je da sam stalno na putu. Snalazimo se u porodici. Starija kćerka Zala već je tri godine u Americi, tamo je završila glumu i sada živi u New Yorku. Mlađa kćerka Ela sada će vjerovatno njenim stopama. Moj sin Filip također se bavi sličnim poslom, tako da svi moje odsustvo dobro razumiju kao dio mog radnog mjesta. Djeca imaju svoje kvalitete, talentiranija su od mene i bilo bi glupo da se u medijima ističu samo kao moja djeca. Oni će u svojim poslovima svi biti veliki zbog sebe, a ne zbog mene – iskren je glumac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.