open-navfaktor-logo
search
Vučić
Moja politika prema Kosovu je poražena, nakon izbora u BiH reći ću dosta toga
Predsednik Srbije i vladajućeg SSNS-a Aleksandar Vučić je na sjednici Glavnog odbora stranke u Beogradu istakao da u regionu Republiku Srpsku smatraju remetilačkim faktorom, izrazivši nadu da će sve biti u redu sa RS i sa srpskim narodom u Bosni i Hercegovini
24.09.2018. u 20:41
get url
text

Vučić je naglasio da će on sačekati izbore u Bosni i Hercegovini, nakon kojih će iznijeti "frapantne podatke o miješanju ambasadora pojedinih zapadnih zemalja"
 
Predsednik Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da je njegova politika prema Kosovu u kojoj "Srbija može dosta da sačuva" doživjela poraz, ali da će se boriti još snažnije i jače za srpski narod na Kosovu, najavivši i da će nakon izbora u Bosni i Hercegovini iznijeti "frapantne podatke o miješanju ambasadora pojedinih zapadnih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sednici Glavnog odbora SNS u Sava centru u Beogradu, Vučić je naveo da se pet godina trudio i borio, izdržavajući najteže moguće pritiske, pokušavajući da temu vrati na sto, pošto je "Kosovo već bilo završeno, bačeno, stavljeno ad acta, Kosovo je nezavisno to je to, samo je pitanje dana kada ćete to da priznate".

- Moja politika da Srbija dosta sačuva nije dobila u Srbiji, doživela je poraz, jer Srbi vole da izgube sve, da plaču nad nečim što je ostalo daleko, nego da imaju nešto u svojim rukama - kazao je.

On je izrazio bojazan da Srbija uskoro neće imati neku novu šansu, ali je naglasio da to ne znači da se neće boriti.

- Borit ćemo se još snažnije i još jače za naš narod na Kosovu i Metohiji i borit ćemo se da ti ljudi žive bogatije. Plašim se da priliku kakvu smo imali, dugo nećemo imati, ali nam to nije ni prva ni posljednja prilika koju smo propustili - naveo je.

Predsednik Srbije je rekao da je "onima u regionu potrebna loša, svađalačka politika, koja će da prijeti ratom".

- Jedina Srbija koju oni žele da vide je loša, unižena Srbija i zato neću da im se dodvoravam, da molim, da kukam - kazao je.

Kako je objasnio, zbog suprotstavljenih interesa velikih sila, niko ne može da predvidi šta će se dogoditi u narednih 10, 15 ili 20 dana.

- Ne zaboravite kako mnogi misle da je Srbija dobra, uspješna i podobna da postane nečiji prijatelj samo onda kada je slaba, ponižena i na koljenima politički, ekonomski... U svemu ćemo biti najbolji, a da li to svi žele - nisam siguran, i nemojte da imate bilo kakve iluzije o tome - istakao je.

Kako je dodao, "oni Republiku Srpsku smatraju remetilačkim faktorom", izrazivši nadu da će sve biti u redu sa RS-om i sa srpskim narodom u Bosni i Hercegovini, a on će sačekati izbore u BiH, nakon kojih će iznieti "frapantne podatke o miješanju ambasadora pojedinih zapadnih zemalja".

- Na to šutimo. Jedino što tražimo je da se takmičimo u izgradnji obdaništa, fabrika, škola. Uvijek su u stanju da nam govore kako smo mi Srbi krivi i odgovorni za sve, i kad pevaju ustaške pjesme, Vučić je kriv. Valjda zato što ih nisam naučio, valjda treba da šutimo o svemu što se dešavalo, da Jasenovac zaboravimo - rekao je.

On je naveo da će za mjesec dana biti deset godina od formiranja stranke, od trenutka kada je Srbiji "bilo potrebno rješavanje brojnih gorućih pitanja i kada je zemlja bila pred potpunim kolapsom i pred potpunom političkom propašću. 

- Danas možemo da se pohvalimo da treću godinu zaredom imamo suficit u budžetu. Problem su samo lokalne samouprave, koje nedovoljno ozbiljno shvataju moje riječi, da rashode smanjuju i prihode povećavaju, a ne obrnuto - kazao je.

Kako je objasnio, sada prvi put postoje nove fabrike u mnogim gradovima - u Novom Sadu 40 godina nije bilo novih fabrika, otvoreno je šest fabrika u Nišu, te u Vladičinom Hanu, Čačku, Kruševcu.

Kako je istakao, jedan dio Srpske napredne stranke, "srećom manji dio, sve više podsjeća na ono što smo mogli da gledamo i na funkcionere Saveza za Srbiju i one koji su opljačkali našu zemlju".

Kao prijedlog je iznio da prvih deset godina stranke bude obilježeno u Kraljevu, koji je razoren grad, koji su pljačkali u svakoj prilici, koji je imao najveći broj nezaposlenih u čitavoj Srbiji.

- Zato ću predložiti zvanično i da pripremi sve akte da održimo vanrednu skupštinu sljedeće godine, prije parlamentarnih izbora 2020. godine i da izaberemo novo rukovodstvo stranke kako bismo bili sigurni da sa novom energijom, novom snagom, ali poštenim ljudima prije svega - koji neće da razmišljaju o sebi, već o onome šta će se u budućnosti govoriti o njima i šta će iza sebe da ostave - da takve ljude izaberemo jer je potrebno da pokažemo da uvijek može bolje - kazao je.

On je članovima SNS-a zamjerio što su "više reagovali na gluposti, nego na ozbiljne stvari", odnosno, jer nisu reagovali "na prijetnje silovanjem jednog od lidera, premijerki Srbije Ani Brnabić".

Sednica Glavnog odbora SNS, kojoj prisustvuje 534 članova, potom je zatvorena za javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.