MoneyGram udvostručava mrežu agenata u Bosni i Hercegovini

Objavljeno: 25.05.17 u 16:59

MoneyGram je danas potpisao ugovor sa svojim super-agentom Sberbank BH, jednoj od najbrže rastućih banaka u Bosni i Hercegovini. Sberbank BH će kroz ovu saradnju voditi integrisanje i menadžment novih MoneyGram pod-agenata u zemlji sa “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo kao prvom u nizu koja sada nudi usluge transfera novca na svojih 200 lokacija.

Detalj sa današnjeg događaja
Detalj sa današnjeg događaja

Novi pod-agenti koji su predstavljeni sa Sberbank BH će upotpuniti postojeći odnos MoneyGram-a sa agentima u zemlji na osnovu ugovora koji je potpisan 2016. godine. Partnerstvo odražava strateške ciljeve MoneyGram-a da proširi svoju mrežu agenata u najdinamičnijim tržištima novčanih pošiljki u Istočnoj Evropi.

- Novčane pošiljke igraju ključnu ulogu u ekonomiji zemlje i svakodnevnim životima bosanskih porodica, omogućavajući im da plaćaju u vanrednim situacijama i za osnovne potrebe ili da slave u posebnim prilikama”, rekao je Radu Pojoga, čelnik ključnih partnerstava MoneyGram-a, Jugoistočna Evropa. “Ponosni smo na ulogu koju MoneyGram igra u financijskom ekosistemu od ulaska na bosansko tržište 2012. godine podržavajući financijsko uključivanje. Lansiranjem novog partnerstva sa BH Poštom i Sberbank BH, koji ima ulogu super-agenta MoneyGram-a, udvostručujemo veličinu mreže i time smo bliži našim klijentima koji žive u ruralnim područjima i koji žele primati i slati novac preko granica, na brz i siguran način. Naša usluga će im omogućiti da primaju novac u nekoliko minuta u konvertibilnim markama, eurima ili američkim dolarima - dodao je Pojoga.

Prema procjenama Svjetske banke, novčane pošiljke u Bosni i Hercegovini u 2016. godini su dostigle 3,3 miljarde BAM, što iznosi 11.3% bruto domaćeg dohotka za 2015. godinu. Većina novca koji je poslan u Bosnu i Hercegovinu je došao iz zemalja Istočne Evrope kao što su Hrvatska (blizu 860 miliona BAM), Srbija (blizu 485 miliona BAM) i Slovenija (223 miliona BAM). Značajan promet dolazi iz Njemačke (326 miliona BAM), Austrije (298 milion BAM) i Sjedinjenih Američkih Država (268,5 miliona BAM).

- Veze koje naši klijenti imaju sa svojim najmilijima ne smiju biti prekinute zbog udaljenosti. Želimo da njihove porodice i prijatelji iz svih krajeva svijeta budu tu za njih, u najvažnijim životnim trenutcima. Kroz saradnju sa partnerima unosimo radost u domove naših klijenata omogućavajući im brzo, sigurno i jednostavno slanje i primanje novca - rekao je Jasmin Spahić, član Uprave Sberbank BH.

Klijenti sada mogu poslati novca sa bilo koje od 350.000 mjesta širom svijeta koje su dostupne lokacijama Sberbank BH i BH Pošta na kojima su sredstva dostupna u nekoliko minuta, što je predmet radnih sati agenta i u skladu sa zahtjevima lokalnih pravila.

- Zadovoljan sam što se BH Pošta, zahvaljujući saradnji sa Sberbank BH, pridružila mreži MoneyGram agenata. Kao vodeća kompanija koja pruža poštanske usluge u Bosni i Hercegovini, težimo da proširimo naše usluge slijedeći poslovne trendove i odgovarajući potrebama korisnika. Korisnici usluga BH Pošte sada su u mogućnosti da šalju i primaju novac u više od 180 ureda pošte, unutar deset minuta nakon što je poslan sa jedne od 350.000 MoneyGram lokacija širom svijeta - rekao je Mirsad Mujić, generalni direktor “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo.

MoneyGram

MoneyGram je globalni pružatelj usluga inovativnih transfera novca i usluga plaćanja i prepoznat je širom svijeta kao konačna veza prijatelja i porodica. Bilo da je u pitanju online konekcija, mobilni uređaj ili kiosk u lokalnoj prodavnici, mi povezujemo klijente na bilo koje načine koji su njima pogodni. Također obezbjeđujemo usluge plaćanja, izdajemo novčane uputnice i porcesuiramo službene čekove na odabranim tržištima. Više informacija o MoneyGram International, Inc. možete pronaći na: https://secure.moneygram.com//

Sberbank BH

Sberbank BH posluje u zemlji od 2013. godine i jedna je od najbrže rastućih banaka u zemlji sa značajnim udjelom u tržištu u veleprodaji i maloprodaji. Banka nudi širok dijapazon proizvoda i usluga kao što su depoziti i investicijski proizvodi, debitne i kreditne kartice, maloprodajno i korporativno kreditiranje. Sberbank BH je dio Sberbank Europe Group (Sberbank Europe AG) sa glavnim uredom u Beču koji je 100% u vlasništvu Sberbank Rusija. Sberbank Europe Group je prisutan na devet tržišta u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CEE): Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Češka Republika, Njemačka, Mađarska, Slovenija, Srbija i Ukrajina. Banka ima preko 4.300 uposlenika, posluje sa svojih 228 ogranka i uslužuje preko 670.000 klijenata (31.12.2016.).

BH Pošta

BH Pošta Sarajevo posluje samostalno, nastavljajući tradiciju i razvojni kontinuitet poštanske djelatnosti na području BiH. Dugogodišnje iskustvo rezultiralo je razvojem i modernizacijom tradicionalne poštanske djelatnosti u BiH. Ujedinjujući tradicionalno i novo, ostvarili su poslovni image koji osigurava dominantnu poziciju najboljeg poštanskog operatora na bh. tržištu, pa i šire. Pored postojećih, BH pošta uvodi i nove usluge i servise. Brzi razvoj poštanskog prometa, nova paleta usluga i rastući zahtjevi korisnika, traže stalno prilagođavanje. Uz intezivnu investicijsku aktivnost, a oslanjajući se, prije svega, na vlastiti stručni kadar, permanentno uvode najnovije svjetske tehnologije. Među tim projektima su: Hibridna pošta, Sorting centar, carinjenje i špedicija i drugi, a pored standardnih usluga, BH Pošta je uvela i nove usluge poput BH PostExpress-brza pošta, E- uputnica, BH PostNet-uputnica, Paket uplatnica za registraciju i osiguranje motornih vozila itd.