Monsinjor Franjo Topić: Hrvatima u BiH je bolje nego onima u Austriji

objavljeno: 13.03.2018. u 20:38

Političari stvaraju sliku o ugroženosti Hrvata u BiH, iako ona nije loša kako se o tome govori u javnosti, tvrdi monsinjor Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak i profesor na Bogoslovnom fakultetu.

U razgovoru za Radio Slobodnu Evropu Topić iznosi potpuno suprotne tvrdnje o položaju Hrvata u BiH u odnosu na one koje svakodnevno plasiraju predsjednik HDZBiH Dragan Čović i njegovi istomišljenici.

- Najbolje žive od svih ostalih. Bolje žive ovdje nego u Austriji, u prosjeku. A evo nekoliko činjenica. Hrvati Viteza imaju više zaposlenih nego svih 130.000 Hrvata u Austriji. Treba biti osjetljiv prema ljudima koji su izgubili svoja radna mjesta, primjerice u Tuzli. U tom gradu su ugašene tvornice i naravno da je teško napraviti tranziciju. Međutim, treba govoriti i o drugim primjerima. U Kreševu nema nezaposlenih. U Bijeljini je napravljeno više u posljednjih petnaest godina nego u prijašnjih stotinu godina. U Kiseljaku je napravljeno više u zadnjih dvadeset godina nego u prijašnjih 100 godina. Ali, mnogi ljudi su sebi postavili visoke zahtjeve i ciljeve. Ne može se sve preko noći – kazao je Topić u intervjuu.

Smatra da Hrvati mogu i trebaju živjeti u BiH.

- Ono što je problem u BiH jeste što se većina stvari gleda kroz politička prava. Ali morate znati da niti jednoj stranci nije dovoljno vlasti i kada je nema onda je ljuta – dodao je monsinjor Topić.

U razgovoru se osvrnuo i na usvajanje izmjena Izbornog zakona.

- To nije pitanje svih pitanja. I slažem se da treba ljudima osigurati da biraju svoje predstavnike, dakle ne trebaju drugi drugima birati. Kako će to postići političari u praksi, ne znam. Uostalom neka odluče sami, jer za to su plaćeni, a zato su i izabrani – istakao je Topić.

Kazao je i kako se u BiH mora riješiti nacionalno pitanje, ali da se vjere i nacije u BiH ne suprotstavljaju, nego da se harmoniziraju, tražeći ono što je zajedničko svim ljudima.