open-navfaktor-logo
search
Karlovac
Monstruzni par optužen za ubistva: Ljude nasmrt trovali travaricom sa klozapinom
Zbog teških ubistava dvoje ljudi i jednog pokušaja teškog ubistva protiv Nike Batljana (62) zvanog Riža i njegove nevjenčane partnerice Ivanke Oskoruš (34) iz Plaškog Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnicu.
06.02.2021. u 14:37
get url
text

Ne otkrivajući njihove identitete karlovačko Tužilaštvo je saopćilo da im se stavlja na teret da su zajedno i po prethodnom dogovoru, od 26. februara do 28. aprila 2019. na području Plaškog na smrt otrovali 81-godišnjaka i 51-godišnjaka, dok je 61-godišnjak preživio zahvaljujući brzoj ljekarskoj intervenciji.

Jedna od njihovih žrtava, 61-godišnjak, zbog terapije je koristio lijek koji sadrži klozapin, "iako im je bilo poznato da se taj lijek ne smije uzimati istovremeno s alkoholom zbog moguće nagle i iznenadne smrti, u tri navrata tokom konzumacije alkoholnih pića sa 81-godišnjakom, 61-godišnjakom i 51-godišnjakom s područja mjesta Plaški, neopaženo su im u piće stavili lijek koji sadrži tu tvar."

- Tereti ih se da su navedeno učinili u cilju da ih usmrte, kriomice i iskoristivši njihovo povjerenje, pa je svim oštećenicima odmah pozlilo. Optužnicom ih se tereti da su time uzrokovali smrt 81-godišnjaka i 51-godišnjaka zbog akutnog trovanja klozapinom i etilnim alkoholom, dok je smrt 61-godišnjaka izbjegnuta samo zahvaljujući pravovremenoj ljekarskoj intervenciji - navode u karlovačkom Tužilaštvu, piše Jutarnji.

Svojim sumještanima su klozapin stavljali u travaricu u kafiću. Preživjeli je kasnije svjedočio da se nakon ispijanje rakije srušio pred birtijom, nakon čega je pokraden.

Dvojac se od hapšenja u augustu prošle godine nalazu i pritvoru a Tužilaštvo traži od istražnog sudije da im ga produži zbog opasnosti od ponavljanja djela. Prijete im kazne dugogodišnjeg zatvora.

Okrivljenici su vrlo dobro poznati karlovačkoj javnosti i policiji po brojniim krivičnim djelima, uglavnom imovinskim deliktima - krađama i prevarama. No, u dosjeima imaju i jedno ubistvo.

Batljan je prije 14 godina na Županijskom sudu u Karlovcu bio osuđen na pet godina i šest mjeseci zatvora zbog ubistva starca Ive Bartulovića iz Banje Luke, zajedno s dvojicom pomagača, od kojih je jedan bio maloljetan. S njima je bila i Ivanka Oskoruš, ali je oslobođena krivnje za ubistvo, jer ih je kobne večeri čekala u automobilu. Od starca su ukrali 100 američkih dolara, 50 eura i 400 konvertibilnih maraka.

Dok je Batljan izdržavao kaznu zbog ubistva Bartulovića, Ivanka Oskoruš ušla je u ljubavnu vezu s Plaščaninom Milanom Mikićem, ali je veza pukla nakon što je Mikić 2010. godin u Plaškom ubio staricu Anu Klipu (88), kako bi joj ukrao 300 kuna. Zbog toga je Mikić završio u zatvoru, a kako se Batljan uskoro vratio, vratila mu se i Ivanka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.