open-navfaktor-logo
search
Bolivija
Morales optužen za terorizam
Privremena vlada ove južnoameričke države traži najmanje 15 godina zatvora za bivšeg predsjednika
23.11.2019. u 09:20
get url
text

Privremena vlada Bolivije podnijela je krivičnu prijavu protiv nedavno zbačenog ljevičarskog predsjednika Eva Moralesa zbog terorizma i podsticanja na pobunu. Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Bolivije Arturo Muriljo rekao je danas da se optužnica zasniva na snimku na kojem se navodno čuje kako Morales koordinira blokade tokom protesta u Boliviji.

Muriljo je rekao da vlada traži maksimalnu kaznu za Moralesa, od 15 do 20 godina zatvora. Morales je prethodno kazao da je snimak zapravo "montaža". Bolivija je pogođena teškom političkom krizom otkako je Morales proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima održanim 20. oktobra, uprkos masovnim protestima zbog izborne krađe na kojima su ubijene 32 osobe.

Morales je podnio ostavku 10. novembra pošto ga je vojska pozvala da to učini i sklonio se u Meksiko, ali su potom počele da protestiraju njegove pristalice. Članovi Moralesovog Pokreta za socijalizam i predstavnici opozicije saopćili su danas da se bliže sporazumu o raspisivanju novih izbora, prenosi Beta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.