open-navfaktor-logo
search
Zabrane zbog pandemije
More zasad samo na razglednici: Kako će izgledati odmori ove godine?
Odlazak na more ove godine čini se nikada nije bio dalji. Mnoge zemlje tek počinju da relaksiraju svoje zabrane koje su uvele zbog pandemije virusa, pa je još rano pričati šta će biti sa mjerama kada je riječ o turističkim putovanjima.
28.04.2020. u 19:53
get url
text

Bilo da države primaju turiste, bilo da njihovi građani idu negdje na odmor u inostranstvo. Jedno je sigurno, najveće turističke destinacije poput Grčke, Španije, Italije, Turske ili Hrvatske ove godine definitivno će doživjeti težak udarac na ovu granu privrede.

Kako objašnjavaju stručnjaci, pojedine zemlje donose određene mjere, kako i pod kojim uvjetima bi se moglo ljetovati, ali je većina tih stvari, za hotelijere, agencije i sve one koji nude smještaj, gotovo neisplativa. Naročito za velike komplekse, kojima se ne isplati da rade sa 50 posto kapaciteta, pa bi zbog toga, mnogi poznati hotelski lanci mogli ove sezone da ostanu zatvoreni.

Grčka bi, trebalo danas poslijepodne poslije sjednice vlade da saopći i zvaničan plan kako da spasi turističku sezonu. To smatra određene mjere u hotelima, na plažama i u ugostiteljskim objektima. Neke najave su da bi 10. juna trebalo da se otvore plaže, a već 15. i hoteli i drugi smještaj. Nije još poznato na koji način će biti regulisan dolazak turista u Grčku. Gdje će i da li će morati da se rade testovi na virus. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.