open-navfaktor-logo
search
Dani antifašizma
Mostar: Obilježena 76. godišnjica oslobođenja u Drugom svjetskom ratu
U sklopu manifestacije Dani antifašizma u Mostaru, brojni građani ovog i drugih bh. gradova, uz goste iz Srbije obilježili su 76. godišnjicu oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.
14.02.2021. u 12:38
get url
text

Aktivnosti su organizovane u skladu s propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama, a serija posjeta spomenicima Narodno-oslobodilačkog rata započeta jučer, okončat će se posjetom Partizanskom groblju.

Prethodno je u sali Narodnog pozorišta održana svečana akademija na kojoj su uručene tradicionalne Februarske nagrade. U holu Pozorišta otvorena je izložba fotografija "Mostar u borbi za slobodu".

Predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić u izjavi za medije naveo je da je ovaj datum jedan od najvažnijih u historiji grada, jer su građani 14. februara 1945. istinski dočekali slobodu.

- I tog dana počeo je buran i energičan razvoj male urbane sredine u moderan grad u svakom pogledu, koji je kasnije postao središte Hercegovine i u koji se dolazilo živjeti za razliku od današnjeg Mostara iz kojeg se bježi - rekao je.

Prokomentarisao je i činjenicu da Gradska uprava od 2005. zvanično ne obilježava ovaj dan.

- Nepopravljivi sam optimista i vjerujem da će se neke stvari promijeniti, jer moraju. Sadašnja vlast to opstruira uz tvrdnje o ubistvima sedam franjevačkih svećenika, držeći tako kompletan grad kao svog taoca. Svi koji slijedimo ove tokove o tome ozbiljno pričamo i ponovo pozivamo na sudsko djelovanje, jer ratni zločin ne zastarijeva. To se može riješiti, ali niko ne djeluje te se tim nedjelovanjem zadržava grad u statusu taoca - rekao je Đulić.

{$galerijaFotografija}

Organizatori su danas uručili tradicionalne Februarske nagrade i Februarske plakete. Dobitnici Februarske nagrade su Raif Dizdarević, Himlija Šiširak - posthumno te Denijal Behram, dok su plakete uručene Najdi Kurtović, Enesu Vukotiću, Draženu Ondelju, Milanu Račiću i Udruženju "Zajedno za naš grad".

Ovaj datum jedan je od najvažnijih u historiji grada na Neretvi. Tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 750 boraca, uz 1.517 žrtava fašističkog terora iz Mostara. Drugim riječima, svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu. Sedam rodoljuba obješeno je pred očima njihovih sugrađana. Mostar je tokom rata imao bataljon, ilegalnu štampariju, a dao je i 14 narodnih heroja.

{$galerijaFotografija}

Mostar, Dani antifašizma
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.