Mostar: Održana konferencija "Veliki turski mislilac Nedžip Fazil Kisakurek“

Objavljeno: 29.03.17 u 13:13

U organizaciji Yunus Emre Instituta Mostar i Narodne biblioteka Mostar danas u gradu na Neretvi, održana konferencija pod nazivom "Veliki turski mislilac Nedžip Fazil Kisakurek“.

O životu, misli i djelu čovjeka koji je ostavio neizbrisivi trag u turskoj povijesti i umjetnosti u mostarskoj Narodnoj biblioteci su govorile su studentice četvrte godine turskog jezika i književnosti na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru Aida Pozder i Jasmina Turajlić.

- Naš Odsjek zajedno sa Yunus Emre Institutom i Narodnom bibliotekom u Mostaru svakog mjeseca održava konferencije o najpoznatijim turskim pjesnicima - kazala je za AA Jasmina Turajlić.

Aida Pozder ističe da je posebno zadovoljstvo govoriti o Nedžipu Fazilu Kisakureku.

- On je poznati mislilac, pjesnik, pisac dvadesetog stoljeća. Objavio je mnoga značajna djela poput zbirke pjesama "Trotoari“, postoji mnogi značajni romani koje je napisao tako i romani "Hadž“ i ostalo - kazala je Pozder.

Direktor Instituta Yunus Emre u Mostaru, Yunus Dilber kojem je danas direktor Narodne biblioteke u Mostaru Rasim Prguda uručio zahvalnicu za suradnju ističe da je Nedžip Fazil Kisakurek ostavio ogroman trag na tursku književnost i tursku misao sa svim svojim djelima.

- Ono po čemu se najviše poznaje su njegove pjesme koje su izuzetno dobre, izuzetno kvalitetne. Mislimo da je izuzetno bitno da svi studenti turskoj jezika i književnosti znaju tko je on bio i da zapravo znaju o njemu i pobliže, jer im je to dio profesije. Mi se nadamo da će studenti turkologije u BiH istraživati njegov život i njegovo djelo i da će pisati članke i knjige o toj temi, ali i prevoditi njegova djela u budućnosti. To je ono što nam je najbitnije - kazao je Dilber.

Naglasio je da se drame Nedžipa Fazila Kisakureka i danas izvode u Republici Turskoj i da su veoma popularne, ali i da su prema njegovim knjigama snimani neki filmovi.

Nedžip Fazil Kisakurek je dao značajan doprinos islamskoj misli u Turskoj, a u Istanbulu je utemeljeno i prestižno priznanje s njegovim imenom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je prilikom svečane dodjele priznaja u Istanbulu jednom prilikom ,između ostalog, kazao: "Nedžip Fazil je značio uklanjanje okova u našoj kulturi, umjetnosti i intelektualnoj misli“.

- Turska Republika je donijela novo pismo i jezik, ali i novo razumijevanje kulture i umjetnosti u Turskoj. Za vrijeme jednopartijskog perioda, sve ove sfere su podvođene pod određene šablone. Spaljeni su svi mostovi sa prošlošću i sve veze sa našim tradicijama su nestale. I dok smo zastranjivali od vlastite kulture, Nedžip Fazil je uspio da nas ponovo dovede u dodir sa našom prošlošću i odlučno održi tu borbu - istaknuo je tada Erdogan.

Nedžip Fazil je pjesnik, novelista, filozof i aktivista koji je dao značajan doprinos islamskoj misli u Turskoj.

Živio je u razdoblju između 1904. i 1983. godine, a iza njega su ostale brojne pjesme, novele, priče, memoari i scenariji.