open-navfaktor-logo
search
Tradicija
Mostar: Poznat konačan broj skakača, svi su prošli ljekarske preglede
U skokovima na glavu danas će se takmičiti 16, a na noge 17 skakača
28.07.2019. u 12:48
get url
text

U Mostaru se danas održavaju tradicionalni 453. skokovi sa Starog mosta. Skokovi će započeti u 16 sati, a u takmičarskom dijelu učestvovat će 33 skakača.

Ova informacija nam je potvrđena nakon ljekarskih pregleda, koji su obavljeni u prostorijama Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara.

-U skokovima na glavu danas će se takmičiti 16, a na noge 17 skakača - kazao je  sekretar Kluba skakača u vodu Mostari, Mustafa Hadžajlić.

Doktor Adnan Konjhodžić tokom pregleda provjeravao je kardiovaskularni status skakača, koji su ove godine došli iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i BiH, najviše naravno, kao i svake godine, iz Mostara. Potvrdio je da su svi skakači prošli ljekarski pregled.

Broj prijavljenih je znatno manji nego proteklih godina, no ni vremenske prilike ne idu u prilog takmičenju, što se očito odrazilo na broj prijava. U Mostaru trenutno pada kiša, te puše vjetar.

Takmičit će se u dvije discipline, u dvije kategorije - na noge i glavu (lasta). Lasta je postala brend, jer su favoriti uvijek bili takmičari koji izvode ovaj stil. Prilikom izvođenja stila laste skakač ruke zabaci iza tijela.

On liči na let ptice lastavice i time je posebno graciozan. U ovoj disciplini do sada je najuspješniji skakač Emir Balić . Ovogodišnji situacija je jedinstvena, koja se događa samo jednom, a u kojoj prvak stiže prvaka, odnosno Lorens Listo u slučaju pobjede stiže rekord Emira Balića.  

{$galerijaFotografija}

Mostarski skokovi su jedni od najvažnijih turističkih događaja za Mostar i cijelu Bosnu i Hercegovinu, a u vrijeme tradicionalnih skokova sa Starog mosta grad Mostar je najposjećeniji.

Turisti iz svih krajeva svijeta danas su neizostavni gosti ovog hercegovačkog bisera, u što smo se i sami uvjerili. Brojni posjetitelji i ove imaju priliku piti kavu iz Vispak džezve, koja iduće godine slavi 15. godišnjicu od ulaska u Guinnessovu knjigu rekorda.

Specijalni partner ovogodišnje manifestacije je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine tako da će se zastava OKBiH, kao krovne sportske organizacije u BiH, po prvi put zavijoriti na Starom mostu u Mostaru.

-Oni su nam, ne samo novčano, već i deklarativno pomogli da krene škola skakanja. Lorens Listo, koji pretpostavljamo da se ove godine oprašta od skakanja, počinje s trenerskim poslom. Škola skakanja uskoro počinje i već imamo 18 prijavljenih - kazao je Hadžajlić.

Listo s mostarskim dječacima želi nastaviti tradiciju laste kroz školu skokova, što je cilj i Olimpijskog komiteta.

Mostar 28.7.2019.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.