open-navfaktor-logo
search
Nepravomoćna presuda
Mostar: Za neuspjelu pljačku banke 25 godina zatvora
Kako navode iz Kantonalnog tužilaštva HNK-a optuženom Renatu Andačiću izrečena je kazna zatvora u trajanju od devet godina, a optuženima Damiru Hrnjezu i Krešimiru Srbiću po osam godina
25.06.2019. u 16:46
get url
text

Kantonalni sud u Mostaru prema optužnici Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru, danas je donio osuđujuću prvostepenu i nepravomoćnu presudu kojom je proglasio krivim Renata Andačića, Damira Hrnjeza i Krešimira Srbića  zbog kaznenog djela razbojništvo i osudio na kaznu zatvora u trajanju od 25 godine.

Kako navode iz Kantonalnog tužilaštva HNK-a optuženom Renatu Andačiću izrečena je kazna zatvora u trajanju od devet godina, a optuženima Damiru Hrnjezu i Krešimiru Srbiću po osam godina. U kaznu zatvora uračunato je vrijeme provedeno u pritvoru, uračunavajući sve vrijeme pritvora najdalje do pravomoćnosti presude, odnosno do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Optuženima se stavljalo na teret da su 05.03.2019. godine oko 15,15 sati, zajedno i po prethodnom dogovoru, dok su se u banci nalazili klijenti, s ciljem da za sebe pribave protupravnu imovinsku korist, sa maskama i kacigom na glavi, naoružani pištoljima, ušli u poslovnicu PBS – Privredne banke Sarajevo, filijala Mostar. Uz prijetnju pištoljem su razoružali zaštitara agencije za fizičku zaštitu, koji je vršio osiguranje banke. Potom su uz prijetnju službenicama banke i galameći:

“Pljačka je, dajte pare, lezite dolje“  što su one, bez pružanja otpora, u strahu za vlastiti život i učinile, iz kase i ladica uzeli novac raznih apoena u ukupnom iznosu: 837,45 KM, 1388 USD, 1.000 DKK i 750 eura. Iako su istovremeno naredili djelatnicama banke da otvore i trezor koji je bio zaključan šifrom, u tome nisu uspjeli. Ubrzo je pristigla policije i blokirala izlaz iz banke pozivajući optužene da se predaju što su oni nakon izvjesnog vremena i učinili, te su lišeni slobode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.