open-navfaktor-logo
search
Visoke temperature
Mostarci i turisti se spašavaju od paklenih vrućina: "U hladu u vozilu sam izmjerio 45 stepeni"
S obzirom na to da su ljetne vrućine prepoznatljivo obilježje najvećeg grada na Neretvi, građani su navikli, i dobro se nose sa "žegom“, "zvizdanom " ili pak "ćelopekom“, kako vrućine po hercegovački nazivaju
06.07.2019. u 17:13
get url
text

Mostar je posljednjih dana jedan od najtoplijih gradova u zemlji. Visoke temperature ipak nisu opustošile ulice. Na potezu od Trga Musala do stare gradske jezgre sretali smo građane odjevene u laganu ljetnu odjeću, sa šeširima, lepezama i ostalim ljetnim rekvizitima.

S obzirom na to da su ljetne vrućine prepoznatljivo obilježje najvećeg grada na Neretvi, građani su navikli, i dobro se nose sa "žegom“, "zvizdanom " ili pak "ćelopekom“, kako vrućine po hercegovački nazivaju. Ne treba posebno napominjati da se u ovom gradu, u pojedinim njegovim dijelovima, i na vrućem asfaltu zna izmjeriti i oko 50, pa čak i više stepeni. Današnji dan je jedan od tih, smatra Adis, radnik na parkingu.

- U hladu u vozilu sam izmjerio 45 stepeni, na suncu je bilo 50, ako ne i više - govori Adis dok poseže za bocom vode.

Tvrdi kako vrućinu podnosi tako što obavezno dnevno popije tri boce vode od po litar i po. Na biciklu sa sladoledom u ruci nam prilazi Senad Suljić, koji tvrdi kako se drži poznatog mostarskog recepta, i problema sa vrućinom zagarantirano nema.

- Samo se pravite da vam nije vruće , i sve će biti uredu. Sve je u glavi - ističe.

{$galerijaFotografija}

Uprkos vrućinama, rijeka turista se slijevala u starogradsku jezgru. U ruci je, gotovo po pravilu, neizostavna boca vode, lepeza ili kišobran. Najveće gužve su pred frižiderima za sladoled. Lokalni trgovci kažu da flaširanu vodu prodaju u ogromnim količinama i da je to najprodavaniji artikal. U radoznalom razgledanju zatučemo Jakova i Ester koji su stigli iz Norveške prije nekoliko dana, te planiraju ostati još neko vrijeme.

- Jučer smo posjetili vodopad Kravice, oduševio nas je prizor, mnogo smo uživali, danas obilazimo starogradsku jezgru, već viđeno očarava, možda i produžimo boravak u Mostaru - priča Jakov, dodavši kako se "bukvalno“ tope od vrućine, ali ne žele gubiti vrijeme, jer imaju u planu toliko toga vidjeti.

Dok razgovaramo pokazuje na mapu grada, sa zaokruženih više lokacija te ceker sa osvježavajućim napitcima.

- Voda i ledeni čaj su tu, valjda će nam pomoći, jer mnogo je vruće – dodaje Ester uz osmijeh, te nas pita da li je uvijek ovako.

Lolu iz Nigerije zatičemo na platou ispod UNESCO-ovog zaštićenog spomenika dok pokušava ovjekovječiti trenutak koji je kako kaže "čaroban“.

- Most je divan, mnogo ljepši uživo. Voda je prekrasna, boja koja očarava. Rekli su mi da je dosta hladna, no pokušam se sama uvjeriti - dodaje veselo Lola.

Ni drugi turisti nisu odoljeli da noge ne "potope" u Neretvi. Oni nešto hrabriji su se odlučili i okupati.

Mostar subota 01.jpg
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.