open-navfaktor-logo
search
Obaveze
Mostarci za fiskalne kase u taxi vozilima, Sarajlije i Tuzlaci za paušal
U entitetu Republika Srpska nezadovoljna su pravna lica koja se bave pružanjem taksi usluga
07.12.2019. u 08:28
get url
text

Svi taksi prijevoznici u Crnoj Gori morat će posjedovati registar kase kako bi evidentirali promet. Iz Porezne uprave Crne Gore poručili su da će njihovi inspektori od 1. februara 2020. godine intenzivno provjeravati da li taksisti poštuju Zakon o porezu na dodatu vrijednost (PDV), koji propisuje obavezu izdavanja računa kupcu za svaki izvršeni promet. 

Šta o tome misle taksisti u Bosni i Hercegovini i podržavaju li ideju da se preslika primjer iz Crne Gore?

-  Po zakonu spadamo u niskoakumulativne djelatnosti i shodno tome plaćamo paušal. Imamo određene obaveze prema državi koje izmirujemo  do svakog 7. u mjesecu.  Sve je regulisano zakonskim propisima i Porezna uprava Federacije BiH je zadovoljna kako izvršavamo svoje obaveze – kazao je za Faktor Enver Suljagić, predsjednik Udruženja "Sarajevo Taxi".

U Mostaru su, barem u kompaniji Moj Taxi, za crnogorski recept.

-  To bi bio dobar potez. Umnogome bi se suzbila siva ekonomija što je, nadamo se, svima u interesu u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, i kompletna privreda dobila bi svojevrstan vjetar u leđa – kazali su nam u Moj Taxi Mostar.  

Za razliku od Mostaraca, u Tuzli razmišljaju poput kolega iz Sarajeva.

Samostalni taksi prijevoznici su propisima još iz 2000. godine svrstani u grupu niskoakumulativnih djelatnosti. Porez plaćamo paušalno. Pravna lica su u nekoj vrsti fiskalnog prometa, ali oni račune kucaju u svojim sjedištima i ne prikazuju činjenično stanje. Recimo, napravi se 500 vožnji, a otkuca se 50 računa. Također, tu nigdje nema vozača nacrno. Ne bi nam odgovaralo uvođenje fiskalnog prometa jer cijene goriva mogu samo rasti. No, kada bi se i pravna lica našla u tome i u potpunosti ispunjavala svoje obaveze, možda bismo i mi drugačije razmišljali – rekao je Neim Husić, predsjednik Udruženja Tuzla Taxi.  

U entitetu Republika Srpska nezadovoljna su pravna lica koja se bave pružanjem taksi usluga.

- Fiskalni računi se izdaju u svakom vozilu, na to nas obavezuju postojeća zakonska regulativa. To se odnosi samo na društva s ograničenom odgovornošću, dok su samostalni prijevoznici izuzeti od te obaveze. Smatramo da to nije poštena praksa i zbog toga smo se žalili nadležnim institucijama u RS-u – rečeno nam je u banjalučkom Petrol Taxiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.