open-navfaktor-logo
search
Izložba
Mostarcima predstavljeni "Znakovi vremena": Spoj starog i novog, u kombinaciji sa bojama i temama
Likovni ciklus "Trebao mi je novi početak" nastavljen je izložbom "Znakovi vremena" autora Emira Kevelja, koja je predstavljena večeras u prepunom Centru za kulturu u Mostaru.
18.02.2020. u 21:01
get url
text

Četrdesetjednogodišnji Mostarac je zbog rata otišao u Norvešku, gdje je završio Srednju likovnu školu, a nakon toga, u Oslu, i Grafički dizajn. Iako je u Norveškoj imao tri samostalne izložbe, prvo predstavljanje pred mostarskom publikom mu, kako je istakao, mnogo znači.

– Ovo je po meni odlična prilika za mene i sve druge koji se slikarstvom bave amaterski i koji vole umjetnost – naveo je Kevelj.

Njegovi radovi su raznovrsni i jako maštoviti. Na mostarskoj izložbi se predstavio sa 32 eksponata, među kojima su se osim slika našle i zanimljive igračke, nakit i brojni drugi ukrasni predmeti. Predstavio je samo dio svoga dvadesetogodišnjega rada.

- Sve što mi je padalo na pamet, to sam pravio. Neke od ovih izloženih eksponata su nastajali iz potrebe. Primjer, trebala mi je lampa, nisam našao kakvu sam zamislio, pa sam je napravio. Za sve eksponate sam na neki način vezan, ali posebno za televizor. Napravio sam ga dok mi je sin bio jako mali. Najviše je gledao "Spužva Bob", ali pošto je pokvario DVD koji smo tada imali, odlučio sam da višak stvari koje imam uklopim ali da to bude lijepo i interesantno. Garancija mu je davno istekla, ali on, kao što vidite, još radi - ispričao je Kevelj kako su nastajali neki od eksponata koji večeras krase Centra za kulturu.

{$galerijaFotografija}

Kada je riječ o njegovim slikama, koristi se akrilom, akvarelom, uljem na platnu te tehnikom kolaža.

– Na radovima koje sam izložio možete vidjeti stare mostove i stećke koje sam pretežno radio slikarskom tehnikom akrilik, ali imam i jedan dio starih radova ulja na platnu te kolaža koje nisam ranije radio. Cilj je bio spojiti nešto staro i novo, u kombinaciji sa materijalom i temama - kazao je Kevelj.

I ovu izložbu, kao i dvije prethodne, možete pogledati u narednih sedam dana.

Podsjetimo, radi se o pilot projektu Centra za kulturu, kojim se daje prostor i vrijeme zaljubljenicima u slikarstvo, onima koji nisu profesionalci nego se slikarstvom bave iz hobija.

Izložba "Znakovi vremena" u Mostaru, 18.02.2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.