Mostarski derbi među 50 najboljih na svijetu

Objavljeno: 12.10.17 u 17:59

Britanski Mirror sastavio je listu od 50 najboljih derbija na svijetu.

 

Detalj sa derbija iz 2000. godine FOTO: EPA
Detalj sa derbija iz 2000. godine FOTO: EPA

Lokalno neprijateljstvo koje se temelji na godinama suparništva ili jednostranosti dovodi do toga da upravo taj meč bude utakmica sezone.

Među 30, za sada objavljenih derbija, na 18. mjestu našao se i jedan duel iz BiH. Riječ je o mostarskom derbiju, okršaju Veleža i Zrinjskog.

- Suprotni politički stavovi i podjele u relativno novoj državi Bosni i Hercegovini, čini ovaj susret jednim od najfascinantnijih derbija u istočnoj Evropi, piše Mirror.

Mirror dalje navodi da se prvi derbi između ove dvije ekipe odigrao 1922. godine.

- Klubovi su se zbog promjenjiivih političkih prilika u regiji raspadali s vremena na vrijeme, a Zrinjskom je nakon Drugog svjetskog rata zabranjen rad - dodaje Mirror.

Mostarski derbi potom se nije igrao do 2000. godine, a onda su Velež i Zrinjski prvi put nakon 55 godina odigrali prijateljsku utakmicu.

Zrinjski i Velež imaju i dugogodišnji spor oko stadiona. Stadion pod Bijelim brijegom do agresije na Bosnu i Hercegovinu koristio je Velež, jedini dotadašnji mostarski jugoslavenski prvoligaš.

Stadion tokom rata se koristio kao sabirni centar i logor za nehrvate iz dijelova Mostara i Hercegovine koje je kontrolirao HVO. Sam stadion tokom rata su kontrolisale jedinice HV-a iz Splita i Dalmacije.

Završetkom rata u Mostaru novoosnovana mostarska općina Jugozapad dodjeljuje stadion Zrinjskom koji je 1992. godine obnovio svoj rad u Međugorju i time Zrinjski dobija svoj dom za odigravanje domaćih utakmica u tadašnjoj ligi tzv. Herceg-Bosne, a kasnije i Bosne i Hercegovine. Kasnije je ovaj ugovor između općine Jugozapad-Mostar i uprave Zrinjskog produžen na 110. godina. Po registru kojeg vodi N/FSBiH gradski stadion u Mostaru nosi naziv Stadion HŠK Zrinjski i pripada istoimenom klubu. FK Velež je više puta tražio dozvolu za odigravanje svojih domaćih utakmica pod Bijelim brijegom. Politička situacija u Mostaru također Veležu onemogućava odigravanje domaćih utakmica na ovom stadionu iako je uprava FK Veleža N/FSBiH-u prijavila ovaj stadion kao svoj. Do rješenja ovog problema FK Velež koristi svoju alternativu, Stadion Vrapčići, koji odnedavno nosi ime Stadion Rođeni.