open-navfaktor-logo
search
Teške optužbe
Mostarski Rođeni podnijeli krivičnu prijavu protiv Vice Zeljkovića i Izvršnog odbora FSBiH
Udruženje građana Mostarski Rođeni podnijeli su krivičnu prijavu protiv Vice Zeljkovića, predsjednika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. 
29.04.2021. u 15:00
get url
text

Ali ne samo protiv prvog čovjeka bh. fudbala. Krivična prijava Tužilaštvu BiH i glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, Agenciji za istragu i zaštitu (SIPA) i njenom direktoru Darku Ćulumu i zamjeniku direktora Đuri Kneževiću, te Transparency Internationalu BiH podnesena je i protiv članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH, protiv članova komiteta za Sudije i suđenje: Emira Pilava, Roberta Zrilića, Hrvoja Turudića, Dragana Banjca i Mire Hrkača, te fudbalskog sudije BiH Zorana Grbića i drugih za sada NN osoba.

VEZANI TEKST - Poznato ko će suditi Velež - Borac, te derbije na Koševu i Pecari

Naveli su da su krivičnu prijavu podnijeli zbog sumnje da su navedene osobe počinile krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250 KZBiH, u vezi sa krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220 KZFBiH, u vezi sa krivičnim djelom primanja poklona ili drugih oblika koristi iz člana 217 KZBiH, u vezi sa krivičnim djelom davanja poklona ili drugih oblika koristi iz člana 218. KZBiH.

U obrazloženju krivične prijave piše:

- Prema saznanjima podnosioca krivične prijave odgovorne osobe Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u cilju ostvarivanja svojih privatnih protivpravnih interesa svjesno i namjerno poduzimaju niz protivzakonitih aktivnosti kako bi na štetu FK Velež utjecali na ishod fudbalske utakmice FK Velež - FK Borac koja se odigrava dana 30. aprila 2021. godine u Mostaru, na stadionu FK Velež.

Naime, prema nama dostupnim informacijama, prijavljeni su radi ostvarenja svog protivpravnog cilja za fudbalskog sudiju ovog susreta odredili sudiju Zorana Grbića, sa kojim je unaprijed postignut dogovor da isti svojim odlukama-suđenjem favorizira FK Borac i da tako utječe na ishod utakmice na štetu FK Veleža.

Za ovakvo postupanje sudiji Grbiću je obećana nagrada, ali i zaštita od odgovornih osoba Fudbalskog saveza na način da bi isti bio privremeno suspendovan i raspoređen da sudi u Prvoj ligi Republike Srpske dok se ne "smiri" interes javnosti nakon čega bi ponovno bio vraćen da obavlja svoju sudijsku funkciju.

Sve ovo podsjeća na već viđene stvari u predmetu poznatom kao "VAR" u kojem je Tužilastvo BiH podiglo optužnicu za koruptivna krivična djela za organizovani kriminal, primanje mita, dara i drugih oblika koristi radi namještanja fudbalskih utakmica u BiH protiv više osoba iz fudbalskog saveza.

Očigledno da sa ovim predmetom nisu okončane sve kriminalne aktivnosti na štetu sporta, fudbalskih klubova i svih ljubitelja sporta općenito.

Kao građani zabrinuti smo da će ovo očigledno koruptivno ponašanje odgovornih u Savezu nanijeti nesagledivu i trajnu štetu kako sportu i ljubiteljima sporta tako i vladavini prava općenito. Naime, i pored svih javnih zahtjeva i upozorenja cijele sportske javnosti u BiH da se osigura fer i sportsko suđenje, prijavljeni očigledno nemaju namjeru odustati od svojih planova, što pokazuje koliko su uvjereni u svoju moć i nedodirljivost.

Zato nam kao ljubiteljima sporta ne preostaje ništa drugo nego da zatražimo hitno uključivanje nadležnih organa u cilju otkrivanja i sprečavanja nezakonitih i kriminalnih aktivnosti koje su na sceni.

Zbog toga molimo nadležne organe da poduzmu hitno sve mjere kako bi spriječili ostvarenje ovog kriminalnog plana, odnosno ukoliko se isti provede u djelo, da procesuiraju odgovorne.

Predlažemo da ovlaštena službena lica prisustvuju samoj fudbalskoj utakmici, a zatim i da se izuzme videosnimak utakmice.

Također, predlažemo da se izuzme relevantna dokumentacija Fudbalskog saveza, kao i da se saslušaju svjedoci koji su spremni svjedočiti i koji imaju saznanja o nezakonitim radnjama - piše u obrazloženju koje je "potpisalo" Udruženje građana Mostarski Rođeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.