Kao i prošlih godina, na vikendu će biti postavljena izložba radova gostujućih autora. Tokom cijele manifestacije bit će nezaobilazno crtanje i potpisivanje gostujućih autora za posjetioce, druženje s maskotom festivala Mostarkom, nagrađivanje najsretnijih posjetilaca i još dosta zanimljivosti.

- Ovo je sedmi po redu Mostarski strip vikend. Pristigla su 22 autora iz Italije, Francuske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i dr.. Specifičnost ovog Mostarskog strip vikenda je što ove godine imamo devet ženskih autora stripa. Održavat će se izložbe, tribine, bogata burza stripa, a dijecu smo bogato nagradili stripovskim nagradama za održane radionice - kazao je Dubravko Šimić, predsjednik Udruženja ljubitelja stripa iz Mostara "Mostrip", koja je organizator strip vikenda.

Dodao je kako je strip vikend već postao tradicija da se prvi vikend u listopadu održava stripovsko druženje u Mostaru, te kako posjećenost festivala raste.

- Ove godine smo imali i nekoliko gostiju iz Italije koji su samo došli jer su čuli za naš festival. Htjeli su vidjeti na koji način mi to organiziramo i kako radimo, jer su od svojih autora čuli kako je mostarski strip vikend neponovljivo iskustvo – istaknuo je Šimić.

Kazao je kako imaju veliku pomoć od domaćih autora koji im pomažu ne samo u organizaciji festivala već i u fizičkim poslovima.

Klub Mostrip osnovan je krajem 2015. godine od strip entuzijasta iz Mostara, a cilj druženja i manifestacije je promocija i popularizacija strip-kulture s naglaskom na mlađu generaciju.

Kako su ranije najavili iz kluba Mostrip, ove godine će Grad na Neretvi posjetiti umjetnici iz svijeta stripa - Milorad Vicanović Maza, Kenan Halilović, Filip Andronik, Darko Perović, Tatjana Vidojević, Milan Mišić, Lana Šator, Midhat Kapetanović Mido, Leonid Pilipović, Joevito Nuccio, Oscar Scalco, Anna Lazzarini, Walter Venturi, Giovanni Freghieri, Valentina Briški, Maurane Mazars, Noëlle Kröger, Ana Milojković- Omi, Kostja Ribnik, Adela Gal i Sarah Burini.

- Ove godine, kao što je bilo slučaj svih prethodnih godina, svi naši specijalni gosti uradit će plakate s motivom grada Mostara. Time ćemo još jednom staviti Mostar, Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu - poručili su iz Kluba.