open-navfaktor-logo
search
Svečano
Mostarski učenici defileom obilježili Dan nezavisnosti BiH
Učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola su defileom pod nazivom "Volim Bosnu i Hercegovinu" danas, ponosno noseći obilježja svoje zemlje od Starog mosta do Španskog trga, obilježili 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.
28.02.2020. u 12:16
get url
text

U svečanom duhu promenada je nakon fotografiranja na Starom mostu ispunila je veselim duhom gradske ulice Mostara, kao i veoma bogat kulturno-zabavno program koji su školarci sa svojim nastavnicima priredili na Španskom trgu uz neizostavne domoljubne pjesme o Bosni i Hercegovini.

Čestitke učenicima i svim školskim kolektivima, ali i građanima Bosne i Hercegovine, uputio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović, koji je na Španskom trgu podsjetio na važnost 1. marta - Dana nezavisnosti BiH.

- Godina 1992. bila je prekretnica u historiji naše jedine domovine Bosne i Hercegovine i naša djeca treba da svake godine s radošću u duši obilježavaju  jedan ovakav dan. Pokušavamo da kroz historiju i van nastavne aktivnosti, damo do znanja našoj djeci, da ih naučimo šta je bilo tog dana i ko je dao nezavisnost našoj državi Bosni i Hercegovini - kazao je Hadžović.

{$galerijaFotografija}

Seada Kuštrić, direktorica IV osnovne škole, je naglasila da bez obzira koliko možda izgleda da u društvu nije prisutna doza patriotizma, oni  koji rade direktno sa djecom, posebno u srednjim školama, mogu to demantovati.

- Djeca vole BiH, znaju historijske događaje, oni to uče i žive, a to govori i ovaj današnji događaj. Ovdje su rado došli učenici osnovnih i srednjih škola, njih 900 iz Grada Mostara. S njima su i njihovi roditelji, koji također vole i poštuju jedinu nam domovinu BiH. Ovaj dan nam svima mnogo znači, ustvari, potvrđujemo da ovdje ostajemo gdje smo rođeni i ovo je naša domovina - poručila je Kuštrić.

Za učenicu osnovne škole, Naidu Karabeg, ovo je veoma bitan dan. 

- Mislim da je veoma važno da dođemo na ovakva događanja, jer Dan nezavisnosti je nešto posebno za sve nas u Bosni i Hercegovini - kazala je Karabeg.

Njena drugarica, Lamija Torlo, također smatra da je velika važnost obilježavati ovaj dan, te u školama učiti o njemu. Lamija Behram, učenica Srednje elektrotehničke škole, tvrdi kako je presretna kada vidi svoje vršnjake i mlađe od sebe, okupljena na obilježavanju Dana nezavisnosti.

Defile u Mostaru - 28. 2. 2020.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.