open-navfaktor-logo
search
Odavanje počasti
Motomaraton krenuo iz Bihaća u Srebrenicu
Oko 150 motorista iz Bosne i Hercegovine i regije krenulo je danas iz Bihaća za Srebrenicu kako bi odali počast Srebreničanima ubijenim u genocidu i klanjali kolektivnu dženazu u ponedjeljak u Memorijalnom centru Potočari.
09.07.2022. u 12:01
get url
text

- Ove godine odziv je jako dobar. Ljudi su nakon pandemije, ja bih rekao, željni da opet obiđu, ali i oni koji nisu do sada, da prvi put obiđu Srebrenicu i Potočare. Učimo našu djecu i mlade motoriste da se i na ovaj način može odati počast žrtvama. Mi ćemo obići Srebrenicu, ali i druga mjesta stradanja, Ključ, spomenik ubijenoj djeci Sarajeva, Mezarje Rakita u Vlasenici i Memorijalni centar Bratunac.

Strahovite su priče koje nas dočekaju šta je taj narod prošao u tim godinama. Oni se nama raduju i jednostavno mi ne turiramo, ne 'gasamo' motore, nego što tiše uđemo u Srebrenicu. Bude to impresivno, jezivo i tužno, a s druge strane smo ponosni, i ponosne su i majke koje nas dočekuju - objašnjava Fuad Komić, potpredsjednik Organizacionog odbora Moto maratona Bihać – Srebrenica.

U maratonu ove godine učestvuje oko 150 motorista iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Amerike, Turkiye i Njemačke.

- Priključili smo se ovom maratonu i dajemo podršku sjećanju na ono što se desilo u Srebrenici to se ne smije nikada zaboraviti - kaže Almir Bornić, učesnik maratona iz Minhena.

Dinko Kečalović iz Bihaća naglašava da moto maraton predstavlja nešto posebno.

- Ovo za nas predstavlja nešto posebno bar na ovaj način da odamo počast ljudima koji su stradali u Srebrenici i trudimo se da ih ispoštujemo svake godine zbog strahota koje su preživjeli - kaže Kečalović.

Na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.