Može li bivši alkoholičar i propalica u školi ugroziti gospođu kancelarku?

Objavljeno: 19.03.17 u 11:18

Njemačkoj kancelarki Angeli Merkel čiju popularnost prije par mjeseci niko nije mogao ugroziti, sada prijeti socijaldemokratski kandidat Martin Schulz koji u nedjelju počinje kampanju ne bi li je uklonio s vlasti.

Angela Merkel
Angela Merkel

Na vanrednom kongresu svoje stranke službeno će preuzeti vodstvo u stranci i malo opširnije izložiti plan borbe s obzirom na parlamentarne izbore u septembru.

Schulz (61), bivši predsjednik Europskog parlamenta, u nedjelju će stupiti na dužnost predsjednika socijaldemokratske stranke SPD-a koju je dosad obnašao Sigmar Gabriel, sadašnji ministar vanjskih poslova i vicekancelar.

Njemački mediji pišu da bi mogao dobiti više od 90 posto glasova, a možda se i približiti povijesnom rekordu iz 1948. od 99,71 posto. U decembru 2015. Gabriel je osvojio tek 74,3 posto.

Martin Schulz dobro stoji u anketama otkad je krajem januara imenovan kandidatom SPD-a za kancelara na parlamentarnim izborima 24. septembra, na kojima će se Angela Merkel za konzervativce takmičiti za četvrti mandat.

Prije toga predviđeni su izbori u trima saveznim pokrajinama koji će imati vrijednost provjere.

Schulz koji je u anketama izjednačen s Merkel - imaju nešto više od 30 posto potpore - ne skriva svoje ambicije: "Želim biti kancelar" i od SPD-a načiniti "najveću političku snagu u zemlji", rekao je.

Angela Merkel se pak ne zabrinjava zbog ambicija svog suparnika: "Konkurencija pokreće stvari", izjavila je u petak za pokrajinski list Saarbruecker Zeitung. No, iz njezina okružja neslužbeno se doznaje da je "situacija teška".

Schulz, poznat kao dobar govornik, glavninu karijere je ostvario u ustanovama EU. Bio je predsjednik Europskog parlamenta, ali nije obnašao nikakvu važniju dužnost u Njemačkoj.

Njegov životni put je atipičan: bivši je alkoholičar i bivši knjižar koji nije uspio maturirati.

-Moja nakana da provodim politiku koja će malo poboljšati život ljudi koji teško rade nailazi očito na veliko odobravanje- rekao je prošle sedmice taj socijaldemokrat koji želi revidirati reformu radnog tržišta koju je od 2003. do 2005. provodio bivši SPD-ov kancelar Gerhard Schroeder.

Martin Schulz je već prije otkrio neke mjere koje kani uvesti: dulje naknade za nezaposlene, više zajamčenih penzija, gotovo potpuno ukidanje radnih ugovora na određeno vrijeme i njihova zamjena ugovorom na neodređeno.

Dok njemačka radikalna ljevica hvali takve korake i ne isključuje mogućnost koaliranja s SPD-om nakon parlamentarnih izbora, konzervativci i poduzetnici upozoravaju da je riječ o "populizmu".

Zbog takva skretanja ulijevo u njemačkoj je štampi već zaradio nadimak "SPD-ov Robin Hood".