Mr. Anesa Eminović: Za 8.000 vakcina protiv gripe izdvojili smo 89.481 KM, doze stižu početkom oktobra

Objavljeno: 21.09.17 u 08:05 Autor: A. S.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za ovu godinu izdvojili su 89.481,60 KM za 8.000 doza vakcina protiv gripe. 

Osobama koje spadaju u rizične grupe preporučuje se vakcinacija FOTO: ILUSTRACIJA
Osobama koje spadaju u rizične grupe preporučuje se vakcinacija FOTO: ILUSTRACIJA

Kazala nam je to mr. Anesa Eminović, pomoćnica direktora za medicinske i farmaceutske poslove u Zavodu, naglašavajući kako bi vakcine trebale stići već početkom oktobra.

- Nakon što doze stignu, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo distribuirat će ih domovima zdravlja, a potom slijedi početak vakcinacije. Količina je dovoljna jer smo je naručili nakon procjena i proračuna Zavoda za javno zdravstvo KS, s obzirom na to da posljednjih godina broj vakcinisanih protiv gripe opada, pa nam je prošle godine i ostalo doza - kazala nam je Eminović.

Gripa je kapljična infekcija koja se javlja svake godine, a može izazvati teške komplikacije, naročito kod male djece, starijih osoba i hroničnih bolesnika.

Oni koje spadaju u rizičnu grupu i kojima se preporučuje obavezna vakcinacija su:

- osobe starije od 65 godina života

- oboljeli od hroničnih bolesti kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije (hronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, osobe sa transplantacijom, patološkom pretilošću…)

- zaposleni u zdravstvu i ostali radnici koji učestvuju u njezi bolesnika

- osobe koje rade u ostalim javnim službama (prosvjetni radnici, policajci, novinari, zaposleni u javnom gradskom saobraćaju.