open-navfaktor-logo
search
Prijeti mu doživotna
Mračni zločini uglednog američkog advokata: Ubio ženu i sina da zataška finansijski kriminal
U Južnoj Karolini (SAD) jučer je bivši ugledni advokat Richard Alex Murdaugh proglašen krivim za ubistvo supruge i sina.
03.03.2023. u 08:21
get url
text

Presudu je izrekla porota nakon šest sedmica saslušanja koja su zaokupila pažnju javnosti širom SAD-a.

Kako prenose američki mediji, porota od 12 članova nakon gotovo tri sata vijećanja proglasila je Murdaugha (54) krivim po dvije tačke optužnice za ubistvo supruge Maggie (52) i najmlađeg sina Paula (22). Oni su ubijeni iz neposredne blizine uz kućicu za pse na njihovom imanju 7. juna 2021.

Murdaugh je tokom suđenja tvrdio da je nevin, a dok je čitana presuda, stajao je bez emocija. Njegov advokat zatražio je poništenje presude, što je sudija odmah odbio, kazavši da su dokazi o krivnji nepobitni.

Murdaugh, potomak utjecajne pravničke porodice iz okoline Charlestona, iako je tvrdio da nije kriv za ubistva, priznao je da je lagao o svom alibiju i počinjenom finansijskom kriminalu, što je narušilo njegov kredibilitet kod porote.

Prijeti mu najmanje 30 godina robije, a mogao bi dobiti i doživotnu kaznu.

Slučaj je privukao veliku pažnju medija s obzirom na ogromnu političku moć porodice u okrugu Colleton, gdje se suđenje odvijalo. Decenijama, do 2006. članovi njegove porodice obnašali su dužnost tužilaca na tom području, a Murdaugh je bio istaknuti advokat u regiji Deep South.

Tokom suđenja tužioci su Murdaugha prikazivali kao lažljivca i tvrdili da je samo on imao sredstva i priliku počiniti ubistva. Izveli su 60 svjedoka, uključujući prijatelje i kolege, koji su svjedočili da je više od decenije krao milione iz svoje advokatske firme.

Tvrdili su da je ubio ženu i sina kako bi zataškao finansijski kriminal koji mu se stavlja na teret, uključujući krađu miliona dolara od partnera i klijenata kako bi priskrbio novac za narkotike o kojima je bio ovisan i održavanje luksuznog načina života.

Među najjačim dokazima bilo je Murdaughovo prošlosedmično priznanje lažnog alibija u noći ubistava. Murdaugh je promijenio svoj iskaz nakon što je porota preslušala audiodokaz da je bio na mjestu zločina nekoliko minuta prije nego što su ona počinjena.

Kako je suđenje za ubistvo napredovalo, tako su napredovale i nove istrage drugih smrti povezanih s njim. Gloria Satterfield bila je njihova dugogodišnja domaćica sve do svoje smrti 2018. Prvotno se smatralo da je uzrok bio slučajni pad na stepenicama ispred kuće Murdaughovih. Sumnjama o drugačijem objašnjenju pridonijelo je Murdaughovo kasnije finansijsko poslovanje.

Nakon smrti Satterfield osigurao je isplatu osiguranja u ime njenih sinova u vrijednosti većoj od 4 miliona dolara, ali je novac uzeo sebi. Tek kad su ga progonili preko suda, pristao je na nagodbu od 4,3 miliona dolara.

Optužbe za ubistvo protiv Murdaugha također su se poklopile s novom istragom o smrti Stephena Smitha (19), koji je pronađen mrtav na cesti nedaleko od Murdaughove kuće. Zadobio je povredu glave i tada se smatralo da se radilo o nesreći. Tinejdžer je bio razredni kolega najstarijeg sina Murdaughovih Bustera. Dok su istrage u toku, službenici za provođenje zakona ne priznaju javno nikakvu povezanost s porodicom Murdaugh.

Osim što je sudio Murdaughu za ubistvo, državni tužilac Južne Karoline podigao je 99 drugih optužbi protiv njega za finansijske zločine unazad nekoliko godina. Optužen je da je prevario više klijenata za više od 8 miliona dolara.

O njegovoj priči je i Netflix snimio dokumentarac Murdaugh Murders: A Southern Scandal, koji je prošle sedmice bio jedan od najgledanijih filmova na Netflixu u SAD-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.