open-navfaktor-logo
search
Građani ne zaboravljaju
Mreže gore zbog prijedloga da Sanja Vlaisavljević bude ministrica kulture FBiH, reagirali i neki od najvećih zagovornika koalicije "Trojke" i HDZ-a
Društvene mreže gore, uglavnom negativnim komentarima, nakon informacije da bi HDZ za ministricu kulture i sporta u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine mogao predložiti Sanju Vlaisavljević, dojučerašnju savjetnicu sada već bivše ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević.
28.03.2023. u 21:16
get url
text

Mnogi će reći s razlogom, jer Sanja Vlaisavljević, nekada profesorica filozofije, logike i sociologije u jednoj sarajevskoj gimnaziji i ekspertica za kulturu dijaloga, svojim namjernim izjavama u prethodnim godinama, od kojih većina nemaju veze sa zdravom pameću, znala je itekako naljutiti građane Sarajeva.

Mijenja svoja načela i poglede

U bh. javnosti ipak će trajno biti upamćena po tvrdnji "da u Sarajevu nema za kupiti svinjećeg mesa, da nema Djeda Mraza, izjave o Arapima"...

- Dok se Federacijom BiH nezaustavljivo širi sarajevska "pandemija" protjerivanja novogodišnjih obilježja i hrišćanskih vjerskih simbola, "jer nisu dio tradicije Bošnjaka - muslimana", sve češće na teritoriji Republike Srpske bilježimo ozbiljne provokacije tih istih poštovalaca samo vlastite vjerske tradicije i ratne prošlosti - navodi se na početku priloga RTRS-a pod nazivom "Кakve poruke Sarajevo šalje protjerivanja novogodišnjih obilježja i ratnim simbolima?" koji je na toj televiziju emitiran pred Novu 2022. godinu.

U prilogu Branke Kusmuk, navodi se kako je "Sarajevo zaogrnuto hibridnom ideologijom građanštine", a istinski "opsjednuto nakaradnim mrzilačkim devijacijama prema drugom i drugačijem", i sve uz snimke vrata sarajevske katoličke porodice koja je bila žrtva napada, zaključuje se kako glavni grad sve više posrće i dublje tone, a "šovinizam sa primjesama fašizma buja".

Novinarka skandalozni prilog zaključuje "kako su zauzeti ponovnim protjerivanjem Djeda Mraza i Božića iz bh. prijestolnice".

No onda se na sve to nadovezuje, potvrđuje i daje svoj komentar, savjetnica Vlaisavljević.

Za RTRS ekspertica za kulturu dijaloga kazala je "kako u priču o multikulturalnom Sarajevu vjeruje samo Republika Sarajevo".

- Dakle ne postoji multietnički grad Sarajevo. Imate svinjetinu koja je protjerana iz Sarajeva, imate Djeda Mraza koji je protjeran, a sada imate i svjetlosnu rasvjetu… imate sve što je odraz multikulture, a da je protjerano iz Sarajeva - kazala je Vlaisavljević.

Žestoko su joj odgovorili i neki koji su danas u koaliciji sa HDZ-om za formiranje nove vlade FBiH. Neki nemaju ništa protiv njenog imenovanja, neki se protive da Vlaisavljević bude imenovana za ministricu.

Jedan od njih je i sarajevski doktor Dragan Stevanović, kadar SDP-a, trenutno zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Stevanović je tada na društvenim mrežama pozvao Vlaisavljević da je ugosti u glavnom gradu da se "napije alkohola i najede svinjetine".

- Sanja Vlaisavljević rođ. Bucalović. Pozivam te u goste, provodaću te po više restorana u Sarajevu u kojima se do mile volje možeš najesti svinjetine i napiti alkohola.
Ako ti nije dovoljno evo zovem te za Novu godinu u svoj dom, u prisustvu mojih prijatelja Bošnjaka i Hrvata imat ćeš na stolu što ti duša poželi i čvarke i prave domaće slanine, sve kupljeno u sred Sarajeva kojeg očito ne poznaješ u dušu. Bujrum - napisao je Stevanović na Facebooku.

On je tada učestvovao sa Vlaisavljević i u TV duelu. 

Stevanović večeras na svom Facebook profilu piše "kako Prijedlog sastava Vlade FBiH ne garantuje nikakve promjene u odnosu na Novalićevu vladu".

- Zato mi je sasvim svejedno koja će "vlada" biti naredne četiri godine. Promjene i u narativima i u efikasnosti će još pričekati. Najbolji mi je prijedlog za ministricu kulture i sporta, procvjetat će kao i trgovina. Ono što sigurno znam za četiri godine SDP ide na nivo nakon odlaska Lagumdžije, a SDA ne treba nikakve unutrašnje reforme, jačat će zbog slabljena SDP. Tako se desilo i sa HDZ-om nakon Vlade 2010. - napisao je Stevanović. 

I politička analitičarka Ivana Marić, poznata kao zagovornica "Trojke", večeras je na društvenim mrežama dala komentar na predložena imena novih ministara u Vladi FBiH. 

- Sanja Vlaisavljević i Vojin Mijatović bi trebali biti ministri u Vladi FBiH iz reda srpskog naroda. HDZ i SDP kao da se takmiče ko će predložiti bizarnijeg ministra - napisala je Marić.  

 

Dragan Mioković (Naša stranka), bivši policajac i svjedok u više haških suđenja, danas zastupnik u Parlamentu FBiH, 1. januara prošle godine na Twitteru je napisao: 

- U srijedu 5. januara 2022. u Narodnom pozorištu u Sarajevu, održat će se Božićni koncert, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Sarajeva. Kada je koncert ilahija i kasida u Banjoj Luci? Pitam za gđu Vlaisavljević, rođenu Hasanbegović - napisao je Mioković. 

Dragan Mioković je sada u situaciji da u Parlamentu FBiH digne ruku za imenovanje Sanje Vlaisavljević.

 

Nakon što je izvalila brutalne laži u režimskom RTRS-u, koje su naišle na osudu svih dobronamjernih ljudi Sarajeva i države BiH, savjetnica je potom na jednoj ovdašnjoj televiziji pokušala objasniti šta je htjela kazati, pa se još više uvalila.

Naime, suočena sa fotografijama i snimcima Djeda Mraza u Sarajevu, snimcima s Božićnog koncerta Vlaisavljević je na televiziji mucala, crvenila se, a onda je rekla: "kako se radi o Potemkinovim selima, a ne o stvarnosti".

- Vidim i ja čikce neke s kapama, nosim i ja kape pa budem Mrazica. Ali to nisu pravi Djeda Mrazovi - kazala je tom prilikom Vlaisavljević.

U izjavi o svinjetinji Vlaisavljević je kazala "kako ima problema kada je u Sarajevu".

- Evo, konkretan primjer. Odem u Bingo u samo u jednom malom uglu u ovitku imate svinjetinu. Pa gdje ja mogu naručiti prasiće. Šta vam to govori? Ovdje je problem ponude i potražnje, dakle nema potražnje. Svinjetina je indikator da nečega nema - kazala je Vlaisavljević.

Ali, nije to sve! Desetak dana prije pomenutih skandaloznih izjava o svinjetini i Djedu Mrazu, samo nekoliko sati prije nego što će hrvatski predsjednik Zoran Milanović otkazati posjetu BiH zbog "sigurnosnih prijetnji", Vlaisavljević, skrivajući se iza citiranja "dragog prijatelja", nazvala je glavni grad BiH – "područjem džihada".

- No sve do ove godine i daha "građanskog duha" u gradskoj upravi na čelu s generoznom gradonačelnicom i ono malo zimske čarolije što je bilo više nema - napisala je Vlaisavljević.

Na ovom linku možete pročitati cijeli tekst ekspertice za kulturu dijaloga koja direktno staje u zaštitu Zorana Milanovića i njegovih izjava, ističući da "nije jasno kako predsjednik Hrvatske" širi netrpeljivost.

- I na kraju da ponovim riječi jednog dragog prijatelja, poniženog i uvrijeđenog čestitkom gradonačelnice: Znači od sada je zabranjeno spominjanje Božića i Isusa na prostoru džihada već je to "kalendar" - citirala je Vlaisavljević neimenovanog, ali dragog prijatelja s kojim dijeli mišljenje o glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

A da Vlaisavljević mijenja svoja načela i poglede, važno je samo ko više plati, kako joj je u svom odgovoru, između ostalog, ranije poručio i glumac Izudin Bajrović, govore i njene tvrdnje na društvenim mrežama iz 2018. godine.

Izgradila sigurno mjesto kod Dragana Čovića

Vlaisavljević se tada "dotakla" i logoraša, napisavši "da je bolje biti logoraš na prinudnom radu kod Dragana Čovića u Sokolu, nego biti "obični" logoraš".

Nema sumnje, Vlaisavljević je ovakvom svojom izjavom, koju je iznijela još prije pet godina izgradila sebi sigurno mjesto kod Dragana Čovića, lidera HDZ-a, koji bi je navodno, trebao i predložiti za ministricu kulture.

VEZANI TEKST - Logika Sanje Vlaisavljević: Bolje raditi kao Čovićev rob, nego biti "obični" logoraš

Ekspertica za kulturu dijaloga tada je pokušala na svom Facebook profilu uporediti biografije kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Željka Komšića i Dragana Čovića.

"Uhljeb vs znanstvenik", tako ih je Vlaisavljević vidjela i definirala odmah u startu. "Uhljeb" Komšić dobio je priznanje "Zlatni ljiljan" u ratu kao pripadnik Armije RBiH, a "znanstvenik" Čović je za "zasluge u vrijeme kada je radio u Ministarstvu obrane Herceg-Bosne, odlikovan Redom hrvatskog trolista 28. svibnja 1997", navela je Vlaisavljević.

Izdvojila je i druge detalje iz biografija kandidata, no, kako to obično biva, oni detalji vezani za ratne uloge izazovu najviše pažnje.

Tako je u komentarima na njen post jedna od korisnica ove društvene mreže primijetila kako u Čovićevoj biografiji koju je Vlaisavljević predstavila nedostaje detalj da je predsjednik HDZ-a "tokom rata kao direktor preduzeća Soko prinudno tjerao na rad muslimane Mostara iz logora Heliodrom".

Ali imala je Vlaisavljević i na to spreman odgovor:

- Bolje nego da ih je tjerao u Heliodrom - napisala je.

Vjerujemo da vam je na prvu sve jasno, ali da utvrdimo gradivo. Dakle, Vlaisavljević, očigledno je, smatra da je bolje prisilno raditi, i biti "počašćen" činjenicom da ste rob Dragana Čovića, nego biti samo "obični" logoraš.

I kako je to rekao televizijski lik Srećko Šojić, mišljenje bi vjerovatno podržala i Vlaisavljević, "prasići nisu nešto naročito kad se o'lade", ali ni reakcije na njeno imenovanje. Zato društvene mreže gore. Ko će se sa Vlaisavljević "'vaćati u reformu" a ko će iz "Trojke" i onih koji su tu koaliciju podržavali, jasno reći da prijedlog HDZ-a nije prihvatljiv, vidjet ćemo u narednim danima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.