open-navfaktor-logo
search
Komentar 12. kola PLBiH
Muamer Svraka: Nemanja Bilbija je daleko ispred svih, Zrinjski ima najbolju ekipu
Muamer Svraka, nekadašnji fudbalski A reprezentativac BiH, koji je dugo godina u dresu Želje bio prva zvijezda Premijer lige, trenutno nosi dres Zvijezde 09.
07.10.2021. u 20:00
get url
text

Iskusni veznjak (33 godine) na terenu predvodi mladi tim iz Etna sela Stanišić, koji se takmiči u Prvoj ligi RS-a, a uporedo završava trenersku školu.

Za Faktor je komentarisao utakmice 12. kola Premijer lige BiH, prognozirao je ko će se boriti za titulu, te ko je najbolji igrač bh. elite.

- Do sada, najviše su pokazali Zrinjski, Tuzla City, Sarajevo i Borac. Upravo među ovim ekipama treba tražiti novog prvaka. Iz borbe za Evropu ne treba isključiti ni Velež. Željezničar, Široki Brijeg i Sloboda su sredina tabele, a između Leotara, Rudara, Radnika i Posušja treba tražiti ekipe koje će napustiti elitni rang našeg fudbala - smatra Svraka, koji nema dileme ko je najbolji fudbaler PLBiH:

- Nemanja Bilbija je daleko ispred svih. Već tri-četiri godine igra na visokom nivou, a bukvalno iz ničega može postići gol i riješiti utakmicu.

Tuzla City - Sarajevo 1:1

- Vidjelo se da Sarajevu nedostaje Bodul. U posljednjih šest-sedam utakmica sve se vrtilo oko njega. Kada on fali, onda i Sarajevo ima problema, posebno u trećoj trećini terena. Imali su nekoliko polukontri i kontri, ali nije imao ko dati završni pas.

Traže se u ovoj foramaciji, posebno što su gol primili nakon ubačaja sa strane, a u ovoj formaciji rival ne bi trebao imati prostora na bokovima. Tuzlaci su imali šansu da riješe ranije utakmicu, ali nisu i na kraju su primili gol u sudijskoj nadoknadi i izgubili su dva boda.

Zrinjski - Široki Brijeg 4:0

- Zrinjski je najbolja ekipa ove sezone. Imaju najbolje mlade igrače, tu je neumorni Bilbija i opasni su iz svih pozicija. Praktično, za pola sata su riješili derbi protiv Širokog Brijega.

Već prošle sezone trener Sergej Jakirović davao je šansu mladim igračima, a ove sezone su dopunili sa još pet-šest sjajnih mladih fudbalera.

Široki Brijeg igra toplo-hladno, mogu dobiti svakoga, ali mogu i izgubiti. Ne znam kakve su im ambicije ove sezone, ali mislim da teško mogu uhvatiti priključak za vrh tabele.

Borac - Željezničar 1:1

- Ovo je bila najbolja Željina utakmica ove sezone. Trener Ivković je iznenadio sa taktikom. Trebali su dobiti u Banjoj Luci, imali su šanse da riješe utakmice, dva na jedan, tri na dva, ali nisu uspjeli da postignu drugi gol. Činilo se kao da su se zadovoljili bodom. Opet ističem, ova postavka je bila pun pogodak trenera Ivkovića, a moram napomenuti da Mekić igra sjajno, da vuče ekipu i da drži vezni red.

Borac je ušao u seriju dobrih rezultata. Tražili su se na startu sezone, promijenili tri trenera i sada su opet među kandidatima za vrh tabele.

Rudar - Sloboda 1:1

- Čini se da su svi zadovoljni remijem. Možda više mogu biti zadovoljniji gosti koji su izjednačili iz penala. Rudar je solidna ekipa, iako su od početka osuđeni da će se boriti za opstanak. Najvažnije im je da kući pobjeđuju, a u gostima šta naprave.

S druge strane, Sloboda je tvrda i dobra ekipa, trener Žižović je donio stabilnost i oni će biti u mirnoj zoni.

Leotar - Radnik 1:0

- Prema onome što sam vidio u izvještaju, Leotar je imao više šansi i zasluženo je pobijedio. Gol su postigli iz prekida, više sretno nego spretno, iako su prije toga imali bolje šanse.

Od ekipa koje su u donjem domu, koje će se boriti za opstanak, do sada su pokazali najviše i ne bi trebali imati problema u borbi za opstanak.

Posušje - Velež 2:4

- Velež je bio u krizi rezultata, ali sada se polako vraća. Posušje nije imalo sreće jer su kod 0:1 pogodili stativu. Da su tada zabili za 1:1, ko zna šta bi bilo...

Rođeni su pokazali da imaju kvalitet i iskustvo. Vjerujem da se mogu umiješati u borbu za vrh tabele.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.