U svim džamijama Muftilika zeničkog jutros je povodom završetka mjeseca posta, ramazana, te dolaska velikog muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama, klanjan bajram-namaz, a centralnu svečanost tim povodom, koja je održana u Čaršijskoj džamiji (Sultan Ahmedova) u Zenici, predvodio je novi zenički muftija hafiz Mevludin ef. Dizdarević.

Muftija Dizdarević, nakon što je predvodio klanjanje bajram-namaza, u svojoj je bajramskoj hutbi govorio o radosti zbog uspješno okončanog posta, zatim dolasku Bajrama i lijepim običajima te susretima s članovima porodice i prijateljima.

- Hvala Allahu dž.š., ramazan je iza nas. Hvala Allahu dž.š., Bajram je ispred nas - poručio je muftija Dizdarević, koji je napomenuo kako su ramazanski post i bajramska slast dio jedne iste cjeline, odnosno da su neraskidivo povezani.

U ramazanu, dodao je muftija Dizdarević, svi postaju svjesni svojih slabosti, koje odjedanput postaju veličine, dok Bajram s druge strane slavi činjenicu da su se muslimani u mjesecu ramazana trudili i radili da budu bolji nego što jesu.

- I sada možemo očekivati nagradu u vidu oprosta, u vidu rahmeta, u vidu duhovnog zadovoljstva, a koje pruža jedino samosavladavanje - istakao je muftija Dizdarević, koji je dodao da ako čovjek u sebi ima dobra, može se dobru i nadati.

Žrtvovanje za Allaha dž.š., napomenuo je muftija Dizdarević, a koje su vjernici iskazali tokom mjeseca posta, mora biti i dokaz spremnosti čovjeka da se žrtvuje i za druge ljude i stvari u svakodnevnom životu.

Nakon klanjanja bajram-namaza i bajramske hutbe, muftija Dizdarević je u svom Uredu upriličio i bajramski prijem za zvanice iz javnog života Grada i Zeničko-dobojskog kantona.