open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Mujić: Nacionalne manjine nastoje biti ravnopravni građani Bosne i Hercegovine
Sedamnaest nacionalnih manjina ustavom imaju zagarantirana mjesta u Parlamentu FBiH, PS BiH, kao i kantonalnim skupštinama. To pitanje se mora hitno riješiti, da Vijeće nacionalnih manjina ima, po svim konvencijama, zagaratovana prava, kaže Mujić
28.05.2019. u 16:58
get url
text

Vijeće nacionalnih manjina Federacije BiH zalaže se za izmjenu ustava kantona u Federaciji BiH odnosno Izbornog zakona BiH u cilju osiguranja obavezne zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u skupštinama kantona.  

Kako u izjavi novinarima pojašnjava član Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH Mehmed Suljić, nastoje postići da novim izbornim zakonom, odnosno izmjenama i dopunama, bude osigurana zagarantirana kvota za pripadnike nacionalnih manjina po principu kako je to urađeno na nivou lokalnih zajednica.   

- Naša država je potpisnica međunarodnih standarda, ali kad dođe do implementacije onda to ne ide. Jednostavno, ostaje nam borba i dosljednost da cilj ostvarimo samo ako nacionalne manjine budu uporne na provođenju svega dogovorenog na sjednicama vijeća nacionalnih manjina - naglasio je Suljić.    

Dopredsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina FBiH Mehmed Mujić kaže da će zaključci današnjeg sastanka biti upućeni svim kantonalnim skupštinama i ističe da nastoje "biti ravnopravni građani Bosne i Hercegovine, kao što su to i konstitutivni narodi BiH".

- Sedamnaest nacionalnih manjina ustavom imaju zagarantirana mjesta u Parlamentu FBiH, PS BiH, kao i kantonalnim skupštinama. To pitanje se mora hitno riješiti, da Vijeće nacionalnih manjina ima, po svim konvencijama, zagaratovana prava - kaže Mujić.

Bruno Palestra iz Udruženja građana italijanskog porijekla Sarajevo kaže da kao manjina imaju sva prava što se tiče zakona o nacionalnim manjinama.

- Međutim, taj zakon se ne poštuje. Praktično, nemamo pomoć nijednog od nivoa vlasti za naš rad i aktivnosti. Očekujemo da će nacionalne manjine kod nas, kao i u drugim državama, imati veća prava nego što to imaju sada - naglasio je.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.