Muljanje sa ekologijom: Ferrari i Aston Martin optuženi za prevare

Objavljeno: 11.01.17 u 22:13

Afere u autoindustriji ne jenjavaju, pa su se nakon prošlogodišnje volkswagenove Dieselgate drame na pomolu našli Ferrari i Aston Martin.

Skupocijeni sportski automobili
Skupocijeni sportski automobili

S obzirom na mali broj vozila koje su proizvele ove dvije fabrike snova, mogli bi reći da im kazne neće napraviti niti najmanje udubljenje na bankovnim računima.

Tako Autonews Europa piše da će Ferrari iskeširati preko osam miliona KM, dok će Aston Martin olakšati račun za „samo“ 716 000 KM. Sve će se to brzo nadomjestiti jednim prodanim Vanquishom ili F12 Berlinettom, tako da se šefovi moćnih sportaša ne moraju brinuti zbog ovih kazni.

U izvještaju Europske agencije za okoliš, otkriveno je da su novi automobili prodati u EU 2015. emitirali u prosjeku 119,5 grama CO2 po kilometru, što je osam posto ispod granice od 130 g/km određene za tu istu godinu.

Između ostalog, četiri velike kompanije su istakle da trebaju ubrzati smanjenje emisija štetnih plinova ako žele postići zadani cilj za 2020/21.godinu. Te kompanije su Opel, Ford, BMW i Fiat-Chrysler. S druge strane, Renault, Citroen, Peugeot i Toyota su već blizu postizanja ciljeva za 2021. godinu.