open-navfaktor-logo
search
Objavljen i snimak
MUP Hrvatske i zvanično: Policajac se okliznuo i nehotično ranio migranta
Prema zadnjim informacijama iz KBC Rijeka, povrijeđeni muškarac na kojem su izvršene četiri operacije, više nije životno ugrožen
21.11.2019. u 22:38
get url
text

Do povređivanja nepoznate muške osobe, najvjerovatnije nezakonitog migranta, u subotu, 16. novembra u Gorskom kotaru, na području Tuhobića, došlo je nehotično, saopćio je MUP Hrvatske, daodajući da povrijeđena osoba više nije životno ugrožena. Objavili su i snimak kojim žele objasniti da je došlo do nesretnog spleta okolnosti jer je policajac zapeo za stijenu.

-Stručni tim Ravnateljstva policije je utvrdio da se policijski službenik koji je radio na suzbijanju nezakonitih migracija, 16. novembra 2019. godine, oko 16:50 sati, na planini Tuhobić, odvojen od ostatka grupe policijskih službenika, zatekao okružen grupom od oko dvadesetak nepoznatih osoba za koje je posumnjao da radi o nezakonitim migrantima, što se kasnije i potvrdilo. Navedena se grupa kretala u njegovom smjeru te im je policijski službenik na hrvatskom i engleskom jeziku izdao naredbu: "Stoj policija!", a koju je ponovio više puta. Unatoč višestruko izrečenim naredbama, osobe se nisu zaustavile već su se oglušile na izdane naredbe i nastavile kretati prema policijskom službeniku, zbog čega je on, s ciljem traženja pomoći ostalih kolega koji su se nalazili izvan njegovog vidokruga, iz službenog vatrenog oružja, ispalio pojedinačne hice u zrak, nakon čega se grupa osoba razbježala - saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.  

-Neposredno nakon ispaljenih hitaca u zrak, policijskom je službeniku, zbog mokrog i klizavog tla, noga upala među stijene pa je pao na tlo, a istovremeno, prije nego je uspio zakočiti službeno oružje, dolazi do slučajnog ispaljenja jednog metka. Policijski službenik je prilikom pada lakše povrijeđen - navodi se u policijskom saopćenju.

Prema izvještaju stručnog tima, do povređivanja osobe nije došlo zbog upotrebe vatrenog oružja kao sredstva prisile, navodi MUP, već uslijed spleta nesretnih okolnosti, nakon što je policijski službenik, sukladno zakonu, ispalio pojedinačne hice radi traženja pomoći, a što se ne smatra upotrebom vatrenog oružja kao sredstva prisile. 

Prema zadnjim informacijama iz KBC Rijeka, povrijeđeni muškarac na kojem su izvršene četiri operacije, više nije životno ugrožen. Preostalih 17 osoba iz grupe su izrazile namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, što im je i omogućeno, navodi MUP RH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.