Nije deportacija

MUP Hrvatske odgovorio švicarskim novinarima koji su snimili protjerivanje migranata

Objavljeno: 15.05.2019. u 21:57

Netačna je tvrdnja, kažu iz MUP-a, da hrvatska policija sprječava migrante da zatraže međunarodnu zaštitu

FOTO: SCREENSHOT

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo je švicarskim novinarima koji su prenijeli kako imaju snimku na kojoj hrvatska policija prebacuje migrante u BiH. N1 prenosi najvažnije dijelove odgovora MUP-a novinarima švicarske javne televizije.

- Nakon pregleda videa utvrdili smo da je snimljen 24. aprila 2019. na državnoj granici Hrvatske i BiH, na dijelu koji je pod nadležnosti Sisačko-moslavačke policijske uprave. Jasno je kako je namjera videa bila da insinuira kako hrvatska policija nezakonito deportira migrante u BiH. Ali ovaj događaj ne uključuje nikakve nezakonite akcije ili nasilno deportiranje. Video pokazuje policijske službenike kako obavljaju svoje dužnosti s ciljem obeshrabrivanja grupe ljudi od nezakonitog ulaska u Evropsku uniju na lokaciji koja nije službeni granični prijelaz. To provode u skladu s članom 13 šengenskog zakona. Štaviše, video ne pokazuje nikakvo korištenje sile od strane policije prema osobama koje obeshrabruju – navode iz Ministarstva.

U nastavku odgovora MUP navodi kako često zaustavljaju migrante koji pokušavaju nezakonito ući u Hrvatsku, posebno na šumovitom dijelu koje je i minski sumnjivo područje, pa MUP u odgovoru zaključuje da njihovi djelatnici vraćanjem migranata istima ustvari spašavaju živote.

Dalje nastavljaju kako im je dužnost štititi vanjsku granicu Evropske unije i spriječiti nezakonite migracije koristeći modernu tehnologiju.

U 2018. policija je registrirala 8.207 nezakonitih pokušaja prelaska granice, što je 70,7 posto više u odnosu na 2017. Do sada je u 2019. zabilježeno 4.309 nezakonitih pokušaja prelaska granice.

MUP tvrdi da takvi migranti prolaze administrativnu proceduru koja rezultira odlukom o povratku u BiH. Ipak, dodaju da ako migranti zatraže azil, provodi se procedura prema Zakonu o međunarodnoj i supsidijarnoj zaštiti koja pretpostavlja zahtjev za azil i smještanje osoba u centar za azilante dok se o njihovom zahtjevu odlučuje.

Netačna je tvrdnja, kažu iz MUP-a, da hrvatska policija sprječava migrante da zatraže međunarodnu zaštitu. Od 2014. do danas podneseno je 5597 zahtjeva za azil, ali 78 posto tražitelja je dobrovoljno napustilo zemlju prije završetka procedure, ističe MUP.

MUP zaključuje kako su sve prijave nevladinih i drugih organizacija oko navodne upotrebe sile od strane policije istražene, ali dodaju kako treba imati na umu da prijave ne sadrže dovoljno informacija kako bi se provela kriminalistička istraživanja. Zato, zaključuje MUP, nije utvrđeno korištenje sile ili krađe od strane policajaca ni u jednom slučaju do sada.

MUP na kraju zaključuje da migranti često, zbog činjenice da su spriječeni u ilegalnom prelasku granice i vraćeni u BiH, lažno optužuju policiju za nasilje u nadi da će im takve optužbe pomoći u novim pokušajima ulaska u Hrvatsku s ciljem nastavka putovanja u željene destinacije u Europskoj uniji.

Podsjetimo, na švicarskoj javnoj televiziji SRF večeras će biti emitiran prilog u kojemu se nalazi i snimka hrvatske policije koja protuzakonito deportira migrante preko granice iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. SRF u već online dostupnoj tekstualnoj verziji priloga ističe da “Hrvatska preko zelene granice progoni migrante u BiH” te da to predstavlja kršenje evropskog i međunarodnog prava.

Švicarski novinari su u roku od dva dana dokumentirali četiri takva slučaja koji se nazivaju “push back”, a u kojima je hrvatska policija, kršeći u Hrvatskoj važeće zakone, protjerala najmanje 70 migranata s teritorija Hrvatske. Većina tih migranata su porijeklom iz Afganistana, Pakistana i Alžira, a s njima su nakon protjerivanja iz Hrvatske razgovarali i švicarski novinari.

Jedan mladi Pakistanac je ispričao kako ih je hrvatska policija uhvatila u šumi, potrpala u jedan kombi i odvukla do granice. Put u kombiju je trajao oko dva sata, kaže ovaj svjedok.

-Onda su nam oduzeli i uništili mobitele te nas poslali nazad u BiH - rekao je SRF-u ovaj Pakistanac koji dodaje da su im policajci ukrali i novac koji su imali kod sebe.

Potresno je i svjedočanstvo afganistanske obitelji s malom djecom kojoj su hrvatski policajci prijetili pištoljima. Unatoč tome što su od njih zatražili azil, što znači da ih hrvatska policija nije smjela deportirati iz Hrvatske, ova obitelj je protjerana u BiH uz cinično objašnjenje policajca da dobivaju “bosanski azil”.

SRF također navodi kako su od još mnogih migranata čuli da hrvatska policija onemogućava migrantima da podnesu zahtjev za azil, što predstavlja kršenje zakona, kao i snimljene grupne deportacije.

Izvor:   N1

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije