open-navfaktor-logo
search
Odgovor Crnadku
MUP RS-a: Elvis Keljmendi je putnu ispravu dobio po zakonu
Iz MUP-a RS-a su dali obrazloženje u vezi sa izdavanjem putne isprave Elvisu Keljmendiju
28.09.2018. u 18:07
get url
text

MUP RS-a reagovao je na izjavu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, prema kojoj je MUP RS-a nezakonito izdao putnu ispravu Elvisu Keljmendiju.

MUP RS-a, kako navode u saopćenju, još jednom podsjeća javnost da je ovaj postupak sproveden u skladu sa zakonom.

-Podsjećamo ministra Crnadka da je navedeno lice, prilikom podnošenja zahtjeva Policijskoj upravi Zvornik, ispunjavalo zakonom propisane uslove za izdavanje ličnih dokumenata. Naime, prilikom obraćanja nadležnom organu, on je uz zahtjev priložio dokaze o postojanju državljanstva BiH i druge valjane dokaze propisane važećim zakonima, koji su potrebni u postupku izdavanja ličnih dokumenata. Dakle, službenici PU Zvornik su u skladu sa pozitivnim propisima, postupili po navedenom zahtjevu i izdali putnu ispravu - navode iz MUP-a RS-a.

Elvis Keljmendi je, dodaju, imao tri potjernice i sve su obustavljene prije nego što je podnio zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata u Policijskoj upravi Zvornik.

-U vrijeme podnošenja zahtjeva izvršene su provjere, te je utvrđeno da za njim nema aktivnih potjernica. Podsjećamo da je zakonsko pravo svakog državljanina BiH da može slobodno prijaviti svoje prebivalište na području BiH i podnijeti zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata po mjestu prebivališta, uz ispunjavanje uslova propisanih zakonom.
Ministar Crnadak svjesno ignoriše činjenice, koje je Ministarstvo ranije iznijelo u javnost, te ovom tendencioznom izjavom obmanjuje javnost iako je i sam svjestan da je MUP RS-a i u ovom slučaju postupio u skladu sa zakonom - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.