open-navfaktor-logo
search
Povodom praznika
MUP RS: Akcija "Petarde nisu igračke"
Za prošlogodišnje praznike pirotehničkim sredstvima povrijeđene su tri osobe od čega dvoje maloljetnika
15.12.2019. u 10:41
get url
text

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske od danas do 15. januara 2020. godine organizuje akciju "Petarde nisu igračke", čiji je cilj da građani predstojeće praznike obilježe u sigurnom okruženju, na miran i dostojanstven način.

- U okviru ove akcije, u saradnji s predstavnicima lokalnih zajednica, direktorima, pedagozima, učeničkim i roditeljskim vijećima osnovnih i srednjih škola, inspekcijskim organima, kao i s drugim institucijama i nevladinim organizacijama preduzimaće se niz aktivnosti u cilju suzbijanja zakonom kažnjivih pojava iz ove oblasti, jer su praznici period kad se može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava i nezakonita upotreba vatrenog oružja – navodi se u saopćenju MUP-a RS.

Iz MUP-a RS poručuju da upotreba pirotehnike može biti opasna i po živote ljudi, o čemu govori i podatak da je za prošlogodišnje praznike troje građana, od čega dvoje maloljetnika, povrijeđeno pirotehničkim sredstvima.

Zbog toga će u osnovnim i srednjim školama širom RS, policijski službenici organizovati preventivna predavanja za učenike, kako bi im ukazali na sve potencijalne opasnosti koje nosi upotreba pirotehničkih sredstava, kao i moguće sankcije.

- Istovremeno, za vrijeme trajanja akcije, policijski službenici će u saradnji s nadležnim općinskim inspekcijskim službama, organizovati pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava. Vlasnici prodavnica koji imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehnička sredstva, bit će upozoreni da se ta trgovina može odvijati samo u skladu sa važećim zakonskim propisim - navodi se u saopćenju iz MUP-a RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.