MUP Srbije: Interpol ne može ukidati potjernice srbijanskih sudova

Objavljeno: 02.12.17 u 15:41

MUP Republike Srbije uputit će inicijativu Ministarstvu pravde i Tužilaštvu za ratne zločine kako bi zajedno uložili žalbu na odluku Interpola da potjernice za Ramushem Haradinajem i još 17 osoba, koje je za njima zbog ratnih zločina raspisala Srbija, više ne budu na snazi.

Komisija za kontrolu međunarodnih potjernica u Lionu usvojila je žalbu UNMIK-a i 1. decembra 2017. godine odlučila da Interpol više neće tretirati te potjernice, odnosno da će ih izbrisati iz sistema, javlja RTS.

Nadležni iz MUP-a već razmatraju detalje ove odluke i MUP će uputiti inicijativu nadležnom Ministarstvu pravde i Tužilaštvu kako bi nakon detaljnih analiza zajedno pripremili odgovor u ime Srbije.

Ranije danas, u Ministarstvu pravde Srbije rečeno je da Interpol ne može ukinuti potjernicu protiv Haradinaja jer je ona raspisana po nalogu srpskog suda, odnosno Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, i još uvek je na snazi.

Interpol, ističu u Ministarstvu, može samo da "zamagli" potjernicu, tako da ona ne bude vidljiva njegovim članicama, kao što je to sada slučaj s Haradinajevom.

Međutim, potjernica koju je raspisala Srbija za aktuelnim kosovskim premijerom, ostaje na snazi, kao i istraga koja je protiv Haradinaja u toku, kažu u Ministarstvu pravde te dodaju kako Haradinaj za Srbiju ostaje osimnjičeni za najteže ratne zločine počinjene na Kosovu.

Prištinski i beogradski mediji objavili su ranije da se ime premijera Kosova Ramusha Haradinaja više ne nalazi na popisu 18 osoba s Kosova koje Srbija traži zbog ratnih zločina.