open-navfaktor-logo
search
Gostovao u "Inkubatoru"
Musa: Doktor me uhvatio za ruku i rekao da se neću probuditi ako odem kući
Džanan Musa u podcastu Indikator govorio je u prilično nevjerovatnoj sezoni iza sebe.
27.07.2022. u 08:55
get url
text

Bh. košarkaš nedavno je potpisao za Real Madrid, a među Kraljeve stiže iz Breogana, kluba za koji do prošle godine nije ni čuo.

- Mislim da je bio nevjerovatan pad u karijeri. Dostigao sam NBA pa Efes, prvaka Evrope. Mislim, jako malo sam zaslužan za tu titulu - priznao je kroz smijeh Musa i nastavio:

- Poslije sam mislio da je Breogan pad, ali ispostavilo se kao jedna od najboljih stvari u mojoj karijeri. Danas sam član Real Madrida, a prije 10 mjeseci nisam imao klub.

Prisjetio se i kako je došlo do saradnje s timom iz Luga. Kada ga je menadžer Miško Ražnatović obavijestio da potpisuje za Breogan, bh. košarkaš razbio je telefon.

- Ono što mi se desilo u godinu dana mislim da je nevjerovatna stvar. Sav put koji se desio, povreda što je bila, mislim da je sve to posloženo od dragog Boga. Španska liga je primamljiva kad te zove Baskonija, Valencija, Real, Barcelona...Kao što sam rekao, s Efesom sam završio, možda je bio juni. Ta vijest me šokirala. Otišao sam na odmor i bio stalno pod nekom tenzijom. Razmišljao sam o novom klubu, mogućem porazu u karijeri. Došao je trenutak kada me nazvao menadžer i saopćio da ima sjajnu opciju.

- Očekujem Euroliga, Eurokup u najmanju ruku. On mi govori - Lugo, ideš u Lugo i mislim da je to prava stvar za tebe. Gledam u telefon i ne mogu da vjerujem šta se dešava. Pratim sport, košarku posebno kao fan, pratim sve lige i nisam znao gdje je Lugo. Kad sam vidio da je to jedina opcija koju imam, uzeo sam telefon i bacio ga od zid. Otišao je u milion komada - ispričao je novi košarkaš Kraljevskog kluba.

Nakon što je otišao po drugi telefon, nazvao je Ražnatovića, a on mu je kazao da je Lugo ekstra priča.

- Otišao sam na sajt ACB lige i vidio da ne postoji klub Lugo. Je li moguće da me šalje u drugu ligu, jesam li toliko loš? - pomislio sam

Potom je saznao da je riječ o sjajnom projektu, da se klub vratio u elitni rang, a menadžer ga uvjeravao da će puno igrati.

U međuvremenu  je od Jasmina Repeše dobio ponudu da ide u Fortitudo iz Bologne, da je sve dogovorio, a nakon toga je Ražnatović sve stopirao. 

Breogan je "bio suđen", a Musa je u Lugu oživio karijeru i napravio fenomenalan transfer. Sezona je bila i odlična, a mnoge je zabrinula povreda koju je zaradio krajem trakmičarske godine. Povrijedio je grkljana poslije čega je hitno morao na operaciju.

Prisjeća se da je otišao na pregled u bolnicu, a ljekari su vidjeli da se radi o hematomu. Potom je uradio CT, a čekajući epilog saigraču Mahalbašiću poslao je poruku šta da mu naruči u restoranu za večeru.

Od hrane nije bilo ništa...

- Ulazi pet doktora, jedan me uhvatio za ruku i kazao: "Ono što ću ti sad reći, nemoj da se prepadneš, sve će biti ok, ali ako te pustimo kući nećeš se ujutro probuditi. Pitao sam šta se dešava. Nije mi bilo jasno. Hitno sam morao na operaciju jer je hematom rastao. Pokazali su mi nalaz, vidio sam da dišem svega dva posto od maksimuma, da se svaki tren može zatvoriti nakon čega ne bi bilo spasa - rekao je Musa.

- U tom trenutku, košarka, utakmica, ništa nije bilo bitno. Nazvao sam porodicu bukvalno da se oprostimo. Mislio sam da se neću izvući. Probudio sam se na intenzivnoj. Operisan sam 15. aprila, a mjesec poslije sam odigrao posljednju utakmicu protiv Unicaje, a dan poslije primio MVP nagradu - ispričao je, između ostalog, bh. košarkaš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.