open-navfaktor-logo
search
Dan nezavisnosti
Mušić: Temelji BiH su snažni i ovu zemlju ništa ne može dovesti u pitanje
Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je u Mostaru polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe onima koji su za nezavisnost domovine dali najvrjednije što su imali - svoje živote.
01.03.2020. u 21:22
get url
text
Mezarje Šehitluci u Mostaru

Među brojnim delegacijama nalazila se i ona s Edinom Mušićem, poslanikom u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji ja ovom prilikom, čestitajući svim građanima BiH Dan nezavisnosti, kazao kako je ovo jedan od najvrjednijih datuma u novijoj historiji ove zemlje.

- Načela uspostavljena 1. marta 1992. predstavljala su historijsku prekretnicu za zemlju. Nažalost, kasnija agresija bila je krvava i teška za patriote koji su stali u njenu odbranu. Nakon 1. marta 1992. trebalo je stati i čuvati nezavisnost države koja je u međuvremenu i međunarodno priznata. Zahvaljujući patriotima, njihovom časnom borbom ova zemlja očuvana je u granicama u kojim je priznata kao nazavisna. Njeni temelji i pečati su jako snažni i njen opstanak ne može se dovesti na nikakav način u pitanje, iako postoje i takva nastojanja. Unutrašnji odnosi u zemlji opterećuju i njezine temelje. I dalje tvrdim da oni koji opterećuju bh. društvo i usporavaju napredak i sve što je uspostavljeno referendumom 1992, nemaju nikakve šanse - kazao je Mušić.

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona i mostarski ratni komandant Šerif Špago prisjetio se dana kada je skoro dvotrećinska većina građana Bosne i Hercegovine izašla na referendum i sa velikom većinom glasala za jedinstvenu, nedjeljivu i nezavisnu, samostalnu, suvrenu Bosnu i Hercegovinu. Tri godine kasnije odlukom Skupštine Republike BiH 1. mart je zakonom proglašen kako Dan nezavisnosti BiH.

- Odmah poslije referenduma mnoge države priznale su BiH, Evropska zajednica je priznala 6. aprila, a 7. aprila već i SAD. Dana 22. maja 1992 godine BiH je postala članica Ujedinjenih nacija. Naravno, proglašenje nezavisnosti BiH je bio signal nekim snagama političkim, koje nisu bile za nezavisnu i cjelovitu BiH, da počnu agresiju koja je trajala tri godine - kazao je Špago.

Hrabrošću patriota BiH i svih naroda i građana, dodaje, BiH se uspjela odbraniti, ostati u međunarodno priznatim granicama

- Sve ovo poslije rata, ide sporo za sve nas koji smo mislili da će poslije rata krenuti daleko brži razvoj. Još uvijek postoje pojedine političke snage koje djeluju u BiH te ciljeve svoje koji su bili i ratni ciljevi, samo danas na daleko podmukliji način, pokušavaju ostvariti. Naravno većina patriota i građana BiH neće to dozvoliti i gurat će državu BiH prema evropskim integracijama, Evropskoj uniji i NATO-u – poručio je Špago.

Na našoj strani su, napominje, svjetske sile koje su bile garant Daytona i sigurno neće dozvoliti da se na ovim prostorima ponovno aktiviraju snage koje hoće nemir u regionu i koje žele podijeliti državu BiH.

- Svi mi, koji smo u političkim strukturama, trebamo raditi da obezbjedimo da buduće generacije nastave graditi državu BiH po mjeri svakog njenog građanina - naglasio je Špago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.