open-navfaktor-logo
search
Studija potvrdila
Muškarci koji žele imati djecu trebaju više jesti paradajz
Rezultati istraživanja pokazali su da se uzimanjem svježeg paradajza poboljšava oblik, veličina i plivačka sposobnost spermatozoida, pa se samim tim povećava i šansa da dođu do jajne ćelije i oplode je
11.10.2019. u 13:59
get url
text

Muškarci koji žele imati djecu trebali bi više jesti paradajz, jer samo dvije kašike pirea od od ovog povrća, može poboljšati kvalitet sperme, pokazali su rezultati najnovije istraživanja koje je provedeno na Univerzitetu Sheffield, a prenosi Daiy Mail.

Ključ je u sastojku zvanom likopen koji paradajzu daje crvenu boju i smanjuje krvni pritisak te rizik od pojave raka prostate.

Naučnici su stavili likopen u pilulu i dali muškarcima da je piju dva puta dnevno. Otkrili su da su njihovi spermatozoidi postali bolji plivači za samo tri mjeseca.

Količina likopena u piluli bila je jednaka onoj koja se nalazi u pet konzervi paradajza koju bi pojeli za jedan dan, a u piluli je lakše da se konzumira nego da se uzima iz hrane.

Rezultati istraživanja pokazali su da se uzimanjem svježeg paradajza poboljšava oblik, veličina i plivačka sposobnost spermatozoida, pa se samim tim povećava i šansa da dođu do jajne ćelije i oplode je.

- Nismo očekivali da će na kraju biti bilo kakve razlike u spermi kod muškaraca koji su uzimali ove pilule za razliku od onih koji nisu. Mislili smo da će pilule imati samo placebo efekat. Kada smo dešifrovali nalaze i rezultate, zamalo nisam pao sa stolice. Promjena u morfologiji bila je zapanjujuća - rekao je profesor andrologije Alan Passey, koji je i autor istraživanja.

Poslije samo 12 sedmica uzimanja likopena u piluli, muškarci su pokazali 40 posto bolje rezultate kada je u pitanju pokretljivost spermatozoida.

Istraživanje je objavljeno u Evropskom magazinu prehrane, a važno je jer se svijet suočava sa krizom plodnosti.

Samo u Velikoj Britaniji, jedan od šest parova ima problem sa začećem.

Štetu spermatozoidima nanosi brza hrana, ali i uska odjeća koju muškarci sve češće nose.

Loš utjecaj alkohola i cigareta na plodnost odavno je poznat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.