Indija

Muškarcu na glavi izrastao rog od deset cm, bila neophodna intervencija hirurga

Objavljeno: 19.09.2019. u 09:39

U početku je ignorisao čvorugu jer mu nije uzrokovala nelagodu. No, kada je očvrsnula i počela rasti, obratio se bolnici, kazali su ljekari

FOTO: Screenshot

"Đavolji rog" od desetak cm koji je narastao na glavi jednog muškarca pošto se povrijedio na tom mjestu, konačno je uklonjen hirurškom intervencijom. Shyam Lal Yadav (74) izjavio je da mu se rog pojavio prije pet godina, ali da je sada napokon uklonjen, nakon što je bio prinuđen potražiti pomoć hirurga.

Kako se navodi, rog se sastoji od keratina, koji je inače ključna strukturna komponenta kose i noktiju. Neurohirurzi u Indiji su uklonili rog, te se sada muškarac oporavlja, prenose britanski mediji. Ljekari su istakli da je muškarac prije pet godina povrijedio glavu, nakon čega mu je čvoruga počela rasti na glavi.

-U početku ju je ignorisao jer mu nije uzrokovala nelagodu. No, kada je očvrsnula i počela rasti, obratio se bolnici - kazali su ljekari.

Ovakvi rogovi su uglavnom benigni, no uvijek treba imati na umu da mogu prerasti u maligno oboljenje. Nakon hirurške intervencije, rana na glavi Indijca je potpuno zacijelila i on se dobro oporavlja. Uzrok rasta roga još nije poznat, ali vjeruje se da izlaganje zračenju ili sunčevoj svjetlosti može potaknuti takvo stanje.

Hirurzi su rog uklonili britvicom, te će biti potrebno liječiti korijenski uzrok rasta kako bi se spriječio da se vrati u budućnosti. Shyam je proveo deset dana u bolnici oporavljajući se od operacije, a biopsija rasta roga potvrdila je da je bezopasan.

Detalji ovog rijetkog slučaja poslani su u međunarodni časopis za hirurgiju.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije