navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Diskriminacija

Musliman namjerava tužiti Starbucks jer su mu na šolji umjesto imena napisali "ISIS"

Iz ovog popularnog lanca su objasnili da je ovaj incident posljedica slučajne greške, a ne namjere da se neko diskriminira

Objavljeno: 02.09.2019. u 14:09
get url
text
Starbucks

Niquel Johnson, 40-godišnji musliman iz SAD-a, razmatra mogućnost tužbe protiv Starbucksa nakon što je primijetio da je piće koje je naručio označeno sa "ISIS", što je skraćenica za tzv. "Islamsku državu Iraka i Sirije".

Johnson je za NBC News ispričao da je u tom trenutku na sebi imao srednjoistočnu tradicionalnu nošnju. Naručio je tri pića, a kada ga je uposlenik Starbucksa u Philadelphiji upitao za imene, on je odgovorio sa Aziz, što je u istom objektu radio i nebrojena puta ranije.

Tek nakon što je napustio objekat, shvatio je da je na plastičnim šoljama ispisano "ISIS".

- Najprije sam bio šokiran, a zatim i ljut jer sam se osjećao diskriminiranim – kazao je Johnson.

Iz ovog popularnog lanca su objasnili da je ovaj incident posljedica slučajne greške, a ne namjere da se neko diskriminira, prenosi The Washington Post.

- Nakon provedene istrage, ne vjerujemo da je ovo bio slučaj diskriminiranja – izjavio je glasnogovornik Starbucksa Reggie Borges te dodao:

- Mušterija je došla i ostavila ime Aziz. Barista je greškom pogrešno napisao ime. Kontaktirali smo gospodina Johnsona i izvinili se zbog greške.

Međutim, Johnson ističe da su ga uposlenici Starbucksa, nakon što je njegova narudžba pripremljena, pozvali po vrsti pića koje je naručio, a ne po imenu, što je uobičajena praksa.

Još jedna bizarna situacija se dogodila četiri dana nakon što je ova priča dospjela na društvene mreže. Johnson tvrdi da su ga iz Starbucksa pozvali i informirali da su razgovarali sa njegovom nećakinjom Alorom kako bi riješili ovu situaciju. Problem je u tome što nećakinja Alora ne postoji.

Prošle godine su uposlenici Starbucksa u Philadephiji pozvali policiju jer je tamnoputi muškarac mirno sjedio.