"Must have" detalj koji "furaju" i naši muškarci: Sviđa li se vama brada?

Objavljeno: 17.03.17 u 15:16 Autor: L. B.

Sviđaju li se vama muškarci s bradom? Prema novim istraživanjima muškarac koji ima bradu predstavlja idealnu kombinaciju mudrosti i snage. 

Gratz, Mešalić i Mašić: Ponosno pokazuju svoje brade na  društvenim mrežama
Gratz, Mešalić i Mašić: Ponosno pokazuju svoje brade na društvenim mrežama

Međutim, oprečna su mišljenja po pitanju brada. Nekima se sviđa, nekima ne, neki opet misle da je, kroz historiju, ona oličenje hrabrosti, časti i ostalih vrlina, dok neki smatraju da je čisti primjer neurednog, zapuštenog i lijenog muškarca.

No, kako god razmišljali, na ovaj svjetski trend, koji vlada u posljednje tri godine nisu imuni ni naši muškarci. Kratke, oblikovane ili duge divlje brade često možemo vidjeti na poznatim "facama" kojima daju posebnu notu muževnosti.

 Neobični stil brade može postati glavna katakteristika izgleda nekog muškarca.

 Pa krenimo redom…

Spartanac Prije dvije godine, najtraženiji je bila "spartanka" brada, gdje su sekcije na obrazima kraće, a sama brada i brkovi duži i gušći, kako bi se naglasila čeljust. Ovakvu bradu nosi reper Jasmin Fazlić te bh. reprezentativac Haris Medunjanin koji je dugo njegovao ovakav stil.

 

Divlja brada Hrapava i pomalo divlja brada mora izgledati što prirodnije uz blagi nagovještaj održavanja. Mladi holivudski glumac Chris Pine savršeno dobro nosi ovaj mačo divlji stil. Nose je pjevači Amel Ćurić i Fuad Backović Deen te premijer Kantona Sarajeva, Elmedin Konaković.

Gusta, ali održavana brada Dokle god se redovno održava, brada izgleda dobro na svakom tipu muškarca. Oni koji imaju gustu bradu smatraju je dijelom svog identiteta. Jaka brada tumači se kao znak muževnosti, a muškarci koji je nose puni su tihog samopouzdanja i ne vole se praviti važni. Nose je kapiten rukometne reprezentacije BiH, Mirsad Terzić, bivši ministar obrazovanja u FBiH Damir Mašić i sadašnji zastupnik u Federalnom parlamentu, aktualni ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko, kao i zatupnici u Federalnom parlamentu Dennis Gratz i Mahir Mešalić. Mašić, Gratz i Mešalić nedavno su se i fotografisali zajedno na sjednici Parlamenta pokazujući svoje brade.

Prosijeda brada Dlačice na licu ne proizvode dovoljno melanina kao dlake na vrhu glave, pa zbog tog se često dešava da je brada grublja i ima drugačiji, prizmatičniji oblik, kao i da je možda neujednačene boje. Pojavom sijedih dlaka muškarac dodatno dobija na muževnosti. Bez obzira na sijede, nose ih: pjevač Dino Merlin, kompozitor Dino Muharemović, nekadašnji fudbaler reprezentacije Sergej Barbarez te gradonačelnik Banje Luke, Igor Radojičić.

Kako god, istina je jedna, a to je da se damama itekako sviđaju muškarci sa bradom.