open-navfaktor-logo
search
Značajna manifestacija
Mustafa ef. Muharemović dobitnik Povelje "Hasan Kaimija", pet naslova u konkureciji za književnu nagradu
Mustafa ef. Muharemović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, dobitnik je Povelje "Hasan Kaimija" za životno djelo. Riječ je o imamu, hatibu, mualimu, nastavniku islamske vjeronauke i jednom od pokretača kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije, koje je pokrenuta u Zvorniku 1991. godine, a obnovljena 2004. godine i ove godine održava se jubilarni 20. put.
05.06.2023. u 13:51
get url
text
Press konferencija u Tuzli

- Dani Hasana Kaimije su važna manifestacija za Bošnjake u Zvorniku i Podrinju, jer se kroz njih učvršćuje duhovni i kulturni identitet. To je jedan način za okupljanje bošnjačkog korupusa, ali općenito ljudi u Podrinju - rekao je Vahid e. Fazlović, muftija tuzlanski i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, na press konerenciji na kojoj su najavljeni 20. Dani Hasana Kaimije.

Šejh Hasan Kaimija spada u red bosanskih divanskih pjesnika. Poeziju je pisao na osmanskom turskom i bosanskom jeziku. Autor je dviju zbirki pjesama na turskom jeziku i dvije pjesme na bosanskom jeziku. Neki kritičari smatraju da je Hasan Kaimija svojom poezijom želio oplemeniti i usaditi temeljne etičke vrijednosti u dušu čitaoca. Kulturno vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije, koja se održava 20. put, postala je najznačajnija manifestacija koja okuplja povratnike u Podrinje, a samim tim jedna od najznačajnijih manifestacija ovog tipa u Bosni i Hercegovini.

U toku Dana Hasana Kaimije planirane su brojne aktivnosti od 5. do 18. juna, a između ostalog, 16. juna na Zvorničkoj tvrđavi na Kula Gradu, bit će organizirano pjesničko veće i dodjela Nagrade "Hasan Kaimija" za najbolje književno djelo kao i nagrade za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola.

Na konkurs za najbolje književno djelo, prema riječima predsjednika žirija Mirsada Kunića, prijavljeno je 35 naslova 34 autora, koja su objavljena tokom 2021. i 2022. godine. U uži izbor ušla su književna djela: Podrhtavanja - Amine Bulić, Šta su meni ptice - Fajke Kadrića, Zrcalo od mjedi - Azemine Krehić, Kad te noć odnese - Misere Suljić–Sijerić i Dvosjekle šutnje - Senade Užičanin.

Kada su u pitanju nagrade za literarne radove, nagrađeni u konkurenciji učenika osnovnih škola su: 1. Arslan Hasanbašić (7. razred, OŠ Kreka), 2. Asja Tursunović (9. razred, OŠ Kreka), 3. Abulah Avdibašić (8. razred, OŠ Slavinovići); a u koknurenciji srednjih škola nagrađeni su: 1. Admira Handžić (Srednja medicinska škola Tuzla), 2. Deni Erdeljac (Katolički školski centar SV. ranjo Tuzla), 3. Irma Jukić (Srednja medicinska škola Tuzla).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.