VEZANI TEKST - Vlaisavljević i Bradara u službi projekta: Srpski svet i hrvatski svijet bi da skinu odgovornost za agresiju, genocid i UZP

Direktor Dino Mustafić ukazao je na probleme s kojima se ova značajna institucija suočava godinama te istakao potrebu strateških promjena, "jer bez finansijske podrške, u pitanje se dovodi egzistiranje samog pozorišta".

Predsjednica Upravnog odbora Edina Papo ukazala je na to da baletna umjetnost iziskuje značajnija sredstva kako bi se repertoar obnovio te Ansambl Baleta održao.

Predsjednik Umjetničkog savjeta Josip Pejaković govorio je o statusu umjetnika i glumaca te njegovim višegodišnjim pokušajima da se taj status pokuša približiti regionalnim i europskim standardima.

Dodao je da ga današnji sastanak ohrabruje, jer je ministrica Vlaisavljević promptno prihvatila sastanak za koji je na samom početku svog obraćanja naglasila da nije kurtoazan nego sastanak s kojim želi početi dijalog s ciljem nadilaženja svih nagomilanih problema kako u ovoj tako i u drugim institucijama.

Ministrica je naglasila kako se umjetnici moraju okrenuti prezentiranju pozitivnih vrijednosti umjetnosti, da dijalog mora biti neupitan te da zajedno, kao tim, "možemo za početak načiniti bar male korake koji će ohrabriti umjetnike da budu vidljivi, prepoznati i uvaženi u društvu".

VEZANI TEKST - Bajrović poručio ministrici Vlaisavljević: Nisi ti neumna, provokacija se dobro plaća

Ocijenila je da Ministarstvo i institucije, udruženja i organizacije na koje se odnosi kultura i koje djeluju u oblasti kulture nisu, niti smiju biti okrenuti jedni od drugih, nego jedni prema drugima.

- Vrata Federalnog ministarstva kulture i sporta kulturnim radnicima su uvijek otvorena za dijalog, prijedloge i sugestije, ali ništa manje i za konstruktivne, a ne ideološke kritike - zaključila je Vlaisavljević, saopćeno je iz resornog ministarstva.