open-navfaktor-logo
search
Simpozij
Muzej "Alija Izetbegović" predstavljen na simpoziju u Turskoj
U okviru simpozija održane su brojne kulturne aktivnosti, predavanja i radionice
29.10.2018. u 09:22
get url
text

Direktor muzeja "Alija Izetbegović" Adnan Žiško učestvovao je na 5. međunarodnom simpoziju o tradicionalnim i regionalnim vrijednostima koji se održao od 26. do 28. oktobra u turskom gradu Afyon, a čiji su domaćini bili općina Sandikli uz podršku Akdeniz i Afyon Kocatepe univerziteta.

U okviru simpozija održane su brojne kulturne aktivnosti, predavanja i radionice. Direktor Muzeja “Alija Izetbegović” u sklopu svog izlaganja osvrnuo se na značaj jednog specijaliziranog muzeja i društevnu odgovornost koju ima kao kulturna ustanova koja radi na unapređenju kulturnih vrijednosti i promociji nacionalne baštine. Dio izlaganja bio je posvećen i utjecaju različitih historijskih perioda na formiranje kulture BiH i njene tradicije.

Na 5. međunarodnom simpoziju tradicionalnih i regionalnih vrijednosti učestvovali su predstavnici iz 15 zemalja koji su kroz svoje prezentacije, radionice i izložbe ukazali na značaj tradicionalnih i lokalnih vrijednosti koje moraju biti očuvane i kao takve proslijeđene budućim generacijama. Kultura može varirati od zemlje do zemlje, kao i unutar zemlje, može varirati ovisno o različitim regijama. Čak i između dva susjedna sela mogu se pojaviti kulturne razlike u elementima poput govora i stila života. Međutim moguće je sačuvati širi kulturni spektar i spriječiti eroziju društvenog identiteta, zaključili su učesnici, saopćeno je iz Muzeja "Alija Izetbegović".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.