open-navfaktor-logo
search
Turska
Muzej u Antaliji kolekcijom skulptura stotinu godina privlači brojne posjetioce
Muzej u Antaliji, u Republici Turskoj, jedan je od najznačajnijih muzeja u svijetu u kojem su izložene skulpture, a stotinu godina privlači pažnju brojnih posjetilaca.
07.06.2022. u 09:41
get url
text

{$galerijaFotografija}

Muzej u Antaliji ove godine slavi 100 godina postojanja, a u njemu su izloženi predmeti koji svjedoče brojnim historijskim događajima, uključujući i period kada su Talijani nakon Prvog svjetskog rata okupirali grad.

Nakon inicijative u tom periodu da se pojedini artefakti koji su bili na otvorenom u Antaliji prebace u konzulat Italije, nastavnik u Gimnaziji u Antaliji Suleyman Fikri Erten započeo je aktivnosti na osnivanju muzeja.

Erten je prikupio nekoliko artefakata i počeo s pravljenjem muzejske kolekcije. Muzej je nekoliko puta izmještan od 1922. godine, a 1972. je izmješten u zgradu u Ulici Konyaalti, u kojoj se nalazi i danas.

U muzeju su izloženi artefakti o prvim tragovima ljudskog života od donjeg paleolita do posljednjih godina Osmanskog carstva.

Muzej, koji se prostire na 30.000 kvadratnih metara, a u kojem su izloženi predmeti i antičkih civilizacija Sredozemlja, koje su nastanjivale Antaliju, 1988. godine Evropsko vijeće proglasilo ga je Muzejom godine.

Posjetioci muzeja, koji je jedan od najvažnijih muzeja skulptura na svijetu zbog svojih skulptura iz rimskog perioda u antičkom gradu Perge, mogu vidjeti hronološki prikaz života počevši od fosila, najranijeg naselja u Anadoliji, Istočnog Rimskog do Seldžučkog carstva.

Pažnju posjetilaca privlače i predmeti koji su iskopani tokom ilegalnih iskopavanja na nekoliko lokacija i prokrijumčareni u inostranstvo, a koji su potom naporima ministarstava za kulturu i turizam te vanjskih poslova vraćeni u zemlju.

Među njima su statua Herkulesa, fragment figure bika, fragmenti sarkofaga Herkulesa i sarkofag Herkulesa i drugi.

Direktor muzeja Mustafa Demirel kazao je kako Muzej Antalija, koji radi pri Ministarstvu kulture i turizma obilježava 100 godina rada te da nastoje nastaviti rad i viziju koju je pokrenuo Suleyman Fikri Erten.

Dodao je kako muzej posjeduje vrlo bogatu kolekciju.

- U muzeju izlažemo oko 7.000 predmeta razvrstanih hronološki i po različitim oblastima. Najznačajnija karakteristika našeg muzeja je proces koji počinje prvim tragovima kulture u pećini Karain, a traje sve do perioda Republike. Imamo jednu od najvećih kolekcija skulptura u svijetu - rekao je Demirel.

Osvrnuo se i na činjenicu da muzej slavi stogodišnjicu rada.

- Antalija je gotovo arheološki muzej na otvorenom. Naša kolekcija, zahvaljujući iskopavanjima, ali i doprinosu građana svakodnevno raste. Sretni smo što muzej obilježava stoljeće rada. Naša misija je teška, ali nastavljamo predano raditi. Pripremljena je publikacija o 100 godina muzeja u Antaliji i u fazi je štampanja - rekao je Demirel.

Ukazao je i na brojne kulturne aktivnosti koje se vode u muzeju te podsjetio na brojne turiste, uključujući i one iz inostranstva, koji u grad dolaze kako bi posjetili muzej.

Muzej u Antaliji - 7. 6. 2022.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.