Muzika se danas više gleda, nego sluša: Koliko pjevači u BiH plaćaju snimanje spotova

Objavljeno: 17.06.17 u 19:11 Autor: D. Zeba

Velike muzičke zvijezde, koje važe i za ozbiljne profesionalce, najbolje znaju koliko je svaki detalj u nastajanju, snimanju, ekraniziranju te na kraju predstavljanju i načinu na koji pjesma stiže do publike, izuzetno važan. 

Jedan od najtraženijih reditelja videospotova kod nas Haris Dubica i Dino Merlin
Jedan od najtraženijih reditelja videospotova kod nas Haris Dubica i Dino Merlin

Tako je danas i kvalitet spotova, koji oslikavaju priču pjesme, itekako važan za njen uspjeh, jer mnogi će se složiti sa sljedećom konstatacijom - muzika se danas više gleda, nego sluša.

Rekorderi su naravno predstavnici velike američke muzičke industrije. Pokojni Michael Jackson tako je spot za pjesmu “Scream” platio nevjerovatnih sedam miliona dolara, dok je Madonna za “Die Another Day” “iskeširala” šest miliona, a sastav “Guns ‘n’ Roses” za numeru “Estranged” izdvojio je “minornih“ četiri miliona dolara. 

Za naše muzičare ovi budžeti slanih svjetskih zvijezda u domenu su naučne fantastike, jer pjevači u našoj zemlji, tokom cijele karijere ne zarade novac koji neki svjetski muzičari daju. Koliko bh. muzičke zvijezde plaćaju snimanje spotova pročitajte na coolstyle.ba.