open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Na biciklijadi učestvovalo 350 bicklista
Događaj organizovan u sklopu obilježavanja Svjetskog dana bez automobila
22.09.2018. u 15:29
get url
text
get url
text

Na biciklijadi "Dva su točka dovoljna" održanoj danas u Banja Luci povodom Svjetskog dana bez automobila učestvovalo je preko 350 biciklista, javlja Anadolu Agency.

Organizatori 17. biciklijade su bili EU Info Centar, u partnerstvu s Centrom za životnu sredinu, a ovom manifestacijom završena je Evropska sedmica mobilnosti u subotu 22. septembra.

- Ova manifestacija održava se u 2.000 gradova, 40 zemalja, a najveća važnost je za razvijanje svijesti o mobilnosti, prelasku iz automobila na bicikl, pješačenje ili korištenje javnog transporta. Što manje automobila, što manje smoga da očuvamo prirodu i naše gradove, to radimo sve za nas - izjavila je za AA Aleksandra Varner iz Ureda Delegacije EU u Banja Luci.

{$galerijaFotografija}

Dodala je da su organzatori prezadovoljni, jer ih je vrijeme poslužilo i što je mnogo mladih učestvovalo u biciklijadi.

- Oblaci su malo obeshrabrili građane, ali ono što je najbitnije to je da je svakog dana sve više biciklista na ulici. To je suština i vjerujem da će Banja Luka za dvije do tri godine biti jedan od pozitivnih primjera za cijelu regiju - rekao je Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu.

Prema njegovim riječima, u proteklih 17. godina, od kako se održavaju biciklijade u gradu na Vrbasu, pomaci su primjećeni u nekoliko prethodnih godina u svijesti građana šta to znači urbana mobilnost, te u kom pravcu treba razvijati saobraćaj u gradovima.

- U većini bh. gradova nedostaje shvatanje da je bicikl prevozno sredstvo budućnosti - rekao je Dakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.