open-navfaktor-logo
search
Zakonski propisi
Na biciklističkim stazama dozvoljena je vožnja samo u jednom smjeru
Neki vozači bicikla ne poštuju saobraćajne propise i za to mogu biti novčano kažnjeni. Saobraćajne propise najčešće krše na biciklističkim stazama u Sarajevu koje su vidno obilježene te upućuju bicikliste u kojem smjeru se smiju kretati na biciklističkoj stazi.
08.07.2022. u 07:54
get url
text
Biciklistička staza

Međutim, ovi propisi se često krše što se može vidjeti svaki dan na biciklističkim stazama.

- Svaka biciklistička staza obilježena je strelicom u kojem pravcu je dozvoljeno kretanje bicikliste. Dakle, tom stazom iz suprotnog pravca zabranjena je vožnja biciklima. Policija sankcioniše vozače bicikla novčanim kaznama ukoliko naprave takav prekršaj – rekao nam je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo.

Pogledajte šta je zabilježio naš fotoreporter na biciklističkoj stazi u općini Novo Sarajevo.

{$galerijaFotografija}

Kako se navodi u Zakonu o sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, biciklom na javnoj cesti smiju upravljati osobe koje su navršile 12 godina. Vozač bicikla mora se kretati što bliže rubom kolovozne trake, a ako postoji biciklistička staza, mora se kretati tom stazom. Ako se dva ili više vozača bicikala kreću u grupi, dužni su se kretati jedan za drugim.

Ako na putu / cesti postoji posebno uređena biciklistička staza, vozači bicikala moraju se kretati desnom biciklističkom stazom u odnosu na smjer kretanja vozila u saobraćaju. Na biciklističkim stazama uređenim i obilježenim za saobraćaj / promet bicikla u oba smjera bicikla se moraju kretati desnom stranom u smjeru kretanja vozila.

Vozač bicikla ne smije ometati druge u odvijanju saobraćaja, a naročito ne smije: ispuštati upravljač iz ruku, osim kada najavljuje promjenu smjera kretanja, sklanjati noge sa pedala ili se pridržavati za drugo vozilo.

Vozači bicikla smiju se kretati samo po onim saobraćajnim / prometnim površinama po kojima je kretanje biciklima dozvoljeno.

I biciklista je učesnik u saobraćaju i mora poznavati saobraćajne propise i poštovati ih prilikom vožnje. Najniža kazna za prekršaj iznosi 40 maraka, navodi se u Zakonu o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

Biciklisti, Zmaja od Bosne, suprotan smjer, 07.07.2022
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.