open-navfaktor-logo
search
Historija
Na današnji dan usvojena zastava i grb BiH s ljiljanima
Zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine zvanično su usvojeni 4. maja 1992. godine.
04.05.2020. u 08:26
get url
text

Prva zastava nezavisne Republike Bosne i Hercegovine zasnivala se na zastavi srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanić. Bijela zastava pravougaonog oblika, sa grbom Republike Bosne i Hercegovine u sredini. Grb je replika grba prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Plavi štit, podijeljen na dva polja srebrenom dijagonalnom gredom sa po tri ljiljana zlatne boje u svakom polju.

Zastava je prvi put zvanično predstavljena 22. maja 1992. godine ispred zgrade UN-a u New Yorku.

Ova zastava i grb, kao i himna "Jedna si jedina", bili su zvanična obilježja Republike Bosne i Hercegovine sve do 1998. godine, kada su odlukom visokog predstavnika zamijenjeni današnjom zastavom i himnom, zbog navodnog "isključivanja" Srba i Hrvata, iako zastava, grb i tekst himne nije sadržavao niti jedan simbol ili ime etničkih grupa u BiH.

Na današnji dan prije 40 godina umro je Josip Broz Tito, lider socijalističke Jugoslavije, ratni komandant, jedan od osnivača i čelnik Pokreta nesvrstanih.

Doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije preminuo je 4. maja 1980. godine u bolnici u Ljubljani u 15.05 sati, a četiri dana kasnije na njegovu sahranu u Beogradu stiglo je 700 hiljada ljudi, od čega 209 vladinih delegacija iz 128 svjetskih zemalja.

U momentu kada je stigla obavijest o smrti Josipa Broza sve aktivnosti, utakmice, emisije, dnevnici, radovi, prekinuti su. Dan poslije, specijalnim vozom iz Ljubljane u Beograd prebačen je kovčeg s Titovim tijelom. Prije toga kružio je zemljama bivše Jugoslavije.

Tita su smjestili u aulu Skupštine Jugoslavije, gdje su državni funkcionari i građani u mimohodima odavali počast jugoslavenskom šefu države.

Više od 200 stranih delegacija stiglo je 7. maja kako bi se poklonilo njegovom kovčegu. Sahranjen je dan poslije uz prisustvo 209 delegacija iz 127 zemalja, 700.000 ljudi, četiri kralja, pet prinčeva, šest predsjednika parlamenata, 31 državnog predsjednika, 22 premijera i 47 ministara, a među njima su bili i Saddam Hussein, Jaser Arafat, Leonid Brežnjev, Margaret Thatcher i Helmut Schmidt.

Njegova smrt obilježavala se svake godine širom Jugoslavije. U vrijeme njegove smrti oglasile bi se sirene, a svako bi u tom trenutku stao, bez obzira na to gdje se nalazio i šta radio, te odao počast minutom šutnje.

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, u Zagorju, u mješovitoj hrvatsko-slovenačkoj porodici, maja 1892. godine. Tokom njegovog života kao datum rođenja obilježavan je 25. maj, i to kao Dan mladosti. Uključen je u Politički biro CK KPJ 1934. godine. Za predsjednika Republike Tito je izabran 1953. godine, a donošenjem novog Ustava (1974) postao je predsjednik "bez ograničenja trajanja mandata".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.