open-navfaktor-logo
search
Dom naroda PSBiH
Na dnevnom redu dvije verzije izmjena ZKP-a
Predlagač jedne od verzija je Halid Genjac, a druge Klub Hrvata u Domu naroda PSBiH
11.09.2018. u 11:27
get url
text

Počela je sjednica Doma naroda državnog Parlamenta. Jedna od najzanimljivijih tema o kojoj će se raspravljati su izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH. Na dnevnom redu današnje sjednice se nalaze dvije verzije ovih izmjena.

Delegati će u drugom čitanju raspravljati o izmjenama čiji je predlagač Halid Genjac, dok će izmjene koje je predložio Klub Hrvata biti razmatrane u prvom čitanju.

Osnovna razlika između ova dva prijedloga, od kojih oba govore o istim članovima ZKP-a, jeste to što je prijedlogom Halida Genjca predviđeno da se posebne istražne radnje, poput prisluškivanja, mogu koristiti za sva krivična djela predviđena bilo kojim krivičnim zakonom u BiH. Hrvatski prijedlog podrazumijeva da se ove radnje mogu poduzimati isključivo za djela obuhvaćena Krivičnim zakonom BiH.

Tekst izmjena koje je predložio Genjac, u identičnom tekstu, već je usvojen u Zastupničkom domu.

Hrvatski prijedlog je, zapravo, istovjetan tekstu kojeg je svojevremeno sačinilo Ministarstvo pravde BiH, a koji je dobio negativne ocjene delegacije EU-a u BiH, OHR-a i brojnih ambasada u našoj zemlji. Ovaj prijedlog je ranije odbijen u Zastupničkom domu PSBiH.

Osim o izmjenama ZKP-a, delegati bi trebali raspravljati i o izvještaju Evropske komisije o BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.