Na dodjeli Zlatnog Globusa: Meryl Streep se "obrušila" na Donalda Trumpa

Objavljeno: 09.01.17 u 11:25

Jedna od najvećih glumica današnjice, Meryl Streep, sinoć je na 74. dodjeli nagrada Zlatni Globus u Kaliforniji postala ponosna vlasnica počasne nagrade Cecil B. DeMille. Dodijeljena joj je zbog iznimnog doprinosa industriji zabave i zbog 30 nominacija za Zlatne Globuse tokom života. 

Streep: Emotivni i hrabri govor naišao na riječi hvale na društvenim mrežama
Streep: Emotivni i hrabri govor naišao na riječi hvale na društvenim mrežama

U veoma emotivnom govoru osvrnula se i na Ameriku danas i upozorila na anomalije koje vladaju u američkom društvu, a iskritikovala je i novog predsjednika Donalda Trumpa.

- Najocrnjenije skupine u našem društvu su Hollywood, stranci i mediji. Razmislite o tome. Šta je Hollywood danas? Masa ljudi sa drugih područja. Hollywood je prepun stranaca i ako nas sve izbacite, nećete imati šta gledati osim nogometa i borilačkih vještina, koje nisu umjetnost- istakla je Streep.

Tokom šestominutnog govora prisjetila se i Trumpovog izrugivanja novinaru s invaliditetom Sergeju Kovaleskom- čovjeku koji pati od rijetke, urođene bolesti ukočenih zglobova (AMC), inače i ponosnog vlasnika Pulitzera.

- Pred medijima ga je čak nazvao jadnikom. Srce mi se slomilo kad sam to vidjela, još uvijek taj prizor ne mogu izbaciti iz glave jer to nije bilo u filmu nego u stvarnom životu. To daje dozvolu drugima da se ponašaju jednako. Taj instinkt za ponižavanjem, kada ga oblikuje neko iz javnog života, neko toliko moćan, ulazi u svačiji život jer na neki način daje drugim ljudima dozvolu da rade istu stvar. Nepoštovanje poziva, nepoštovanje, nasilje potiče nasilje. Kada moćni koriste svoj položaj, kako bi maltretirali druge, mi svi gubimo - zaključila je Streep.

Podsjetila je i svoje kolege glumce na činjenicu da jeste lijepo baviti se njihovim poslom, ali, da je njihova obaveza da budu i društveno aktivni, da moraju reagovati. 

Njen hrabri govor naišao je na riječi hvale na društvenim mrežama.