open-navfaktor-logo
search
Ustikolina
Na Izložbi zdrave hrane i tikva "rekorderka" od 80 kilograma
U općini Foča u Federaciji BiH danas je održana 14. tradicionalna izložba "Zdrava hrana Ustikolina 2018"
28.09.2018. u 18:24
get url
text

Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera koju organizuje Udruženje poljoprivrednih proizvođača Ustikolina, povodom završetka jesenje berbe. Ove godine raznovrsne proizvode izložilo je 50 izlagača iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te susjednih općina u Republici Srpskoj, ali i Visokog, Sarajeva i drugih gradova BiH.

{$galerijaFotografija}

- Zabilježili smo rekordan broj posjetilaca koji su mogli kupiti razne proizvode jer ovaj dio BiH je prepoznatljiv po zdravoj hrani koja je hrana budućnosti. Ovaj vid stimulisanja poljoprivredne proizvodnje jeste mali ali značajan korak, a da bi postigli bolje rezultate treba više iskoristiti resurse koje ovaj dio BPK ima, jer postoji potreba za uzgajanjem različitih kultura na većim površinama za koje je bi bio osiguran plasman – pojasnio je Sulejman Dreca, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivredih proizvođača Ustikolina.

Među učesnicima manifestacije tradicionalno je bio poljoprivrednik Hasan Džomba, koji je u plodnom Cvilinskom polju i ove sezone proizveo tikve, među kojima je i "rekorderka" teška oko 80 kilograma.

- Dosadilo mi je pričati o problemima koji prate poljoprivrednike, jer na svoje imanje vratio sam se odmah nakon rata, kada je sve bilo spaljeno, ni mosta na Drini nije bilo, ali sam sve morao stvoriti vlastitim radom. Podrška države je izostala – kazao je Džomba.

Rasema Iković u selu Pilipovići obrađuje tridesetak duluma zemlje. Ističe da su sati vremena i truda potrebni za tradicionalni proizvod slatko od guljenih šljiva ili ajvar.

- Prvo se šljive operu, pa se gule, stavljaju u kreč, zatim se vade košpice i tek onda se kuha i u tegle stavljaju. To je veliki proces i samo ih prave domaćice rade – priča Rasema.

Sadeta Kunovac na ovoj manifestciji također redovno izlaže svoje proizvode i poručuje da bi se živjelo od poljoprivrede, mora se naporno raditi.

- Poljoprivredom se bavim već osam godina i ko hoće raditi može od toga živjeti. Vjerujte da radim po čitav dan. Valja sve pobrati, oprati, preraditi kako treba, pa ni do kasnih sati navečer ne mogu da završim. Pogotovo pekmez kad radim, morate jabuke da stresete, operete, sameljete, iscijedite, pa tek sutradan kuhate sok da dobijete pekmez – kaže Kunovac.

Manifestaciju je zvanično otvorio premijer BPK Goražde Emir Oković, a među zahvalnicama koje su predstavnici domaćina, općine Foča u Federaciji BiH, uručili zaslužnima za organizaciju izložbe, jedno od priznanja završilo je i u rukama dr. Nezira Tanovića, profesora na Agromediteranskom fakultetu u Mostaru.

- Jedan sam od stalnih posjetilaca ovog sajma gdje nađem proizvode koji bi mogli konkurirati za najveće nagrade iz oblasti organske proizvodnje. Očekujem implementaciju Strategije razvoja poljoprivrede BPK, certificiranje i povećanje proizvodnje i nadam se da ćemo dogodine govoriti o više kilograma, tona i vagona jer Goražde i Ustikolina imaju čista zemljišta, neopterećena nikakvim hemijskim sredstvima, tako da je ovo ambijent gdje se može proizvoditi organska hrana – ističe Tanović.

Manifestacija je okončana dodjelom priznanja najuspješnijim izlagačima u oblasti pčelarstva, povrtlarstva, voćarstva, ljekovitog bilja, kućne radinosti i drugim.

Pokrovitelji izložbe "Zdrava hrana Ustikolina 2018“ bili su Općina Foča u FBiH, Vlada BPK Goražde, Grad Goražde i Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica.

1 od 27
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.