open-navfaktor-logo
search
Prometno u FK Sarajevo
Na Koševo ove sezone stiglo čak 16 novih fudbalera
Fudbalski klub Sarajevo u sezoni 2022/23. promijenio je sve što se moglo promijeniti.
18.01.2023. u 12:27
get url
text

VEZANI TEKST - Urnebesan odgovor direktorice Sarajeva na poruku da joj "igrači od kluba bježe u rat"

Bordo tim je u novu takmičarsku godinu krenuo optimistično, pod komandom novog trenera Feđe Dudića pred kojeg je postavljen jedan cilj, a to je izlazak u Evropu.

U skladu s očekivanjima na Koševo su stizala i pojačanja pa su tako bordo opremu zadužili Nemanja Tomašević, Vlatko Drobarov, Rashid Abubakar, Mirza Mustafić, Musa Muhammed, Adnan Džafić, Frane Čirjak, Ivan Ikić, Marin Aničić, Nardin Mulahusejnović, Avdija Vršajević.

Klub je uspio realizirati dva inostrana transfera. Nihad Mujakić otišao je u Ankaraguču (Turska), a Halid Šabanović u Angers (Francuska). Napravljena je i velika čistka odlascima Adnana Šećerovića, Darka Bodula, Dražena Bagarića, Vicka Ševelja, Kerima Palića, Krste Velkoskog, Darka Lazića, Amera Dupovca, Mirka Oremuša, Borisa Cmiljanića, a usred sezone sidro je digrao i Rifet Kapić.

S obzirom na to da igre i rezultati nisu bile u skladu s očekivanjima menadžmenta i navijača, u Sarajevu su potegli za manje popularnim mjerama. Eliminacija u šesnaestini finala Kupa BiH od Čelika presudila je Feđi Dudiću, a kasnije je nakon pritiska fanova "zahvalnica" uručena i sportskom direktoru Emiru Hadžiću. On je dobio funkciju direktora skauting službe za Balkan u sklopu grupacije VTCY Sports koja ima udjel u klubovima Cardiff City, Kortrijk i Sarajevo.

VEZANI TEKST - Horde zla prozvale Ismira Mirvića: Ne žele da Mirza Varešanović bude trener FK Sarajevo!

Jesenji dio prvenstva kraju je priveo Emir Obuća, a Sarajevo je na pauzu otišlo s pete pozicije i s 14 bodova zaostatka za vodećim Zrinjskim.

Sarajevo je u puazi imenovalo novog trenera. Razgovaralo se s mnogim stručnjacima, jedan od njih je i Robert Prosinečki, a na kraju je izbor pao na Mirzu Varešanovića. Nije se to svidjelo Hordama zla koje su zbog ranijih nesuglasica ultimativno zatražile njegov odlazak s kormila, a pored njega žele vidjeti leđa i direktorici Ajli Alimanović i Emiru Hadžiću. Najavljen je i bojkot utakmica dok se ne udovoljni njihovim zahtjevima.

No, na Koševu se ne osvrću mnogo na "glas sa tribina" nego vrijedno rade na sklapanju igračke križaljke.

Sarajevo su od dolaska Mirze Varešanovića pojačali defanzivci Ilija Martinović i Slaviša Radović, te ofanzivci Renan Oliveira, Almedin Ziljkić i Giorgi Guliashvili.

VEZANI TEKST - Sarajevo prekoračilo limit sa strancima: Hoće li biti odlazaka s Koševa?

Sidro su digli Nardin Mulahusejnović, Vlatko Drobarov, Rijad Kobiljar i Rashid Abubakar. Svi oni došli su u klub na startu sezone. Ukupno je u Sarajevo u ovoj takmičarskoj godini stiglo 16 novajlija. Zabilježeno je 18 odlazaka.

Kapić u Ukrajinu, Mulahusejnović u Dagestan. Draga Ajla Alimanović, igrači ti od kluba bježe u rat. Doslovno - napisao je nedavno bivši vođa BHFanaticosa Ismet Turšić.

- Kako je krenulo s pritiscima, možda i ja u rat odem. Sretno momcima, tamo će razvaliti - odgovorila je Alimanović.

Spominje se još i kraj saradnje s Mersudinom Ahmetovićem i kapitenom Asmirom Suljićem. Nije isključeno da se u klubu odluče zahvaliti nekome od stranih državljana, s obzirom na to da ih u svlačionici imaju ukupno sedam, a "limit" je pet.

Sarajevo se od danas priprema u Međugorju, gdje je planirano odigravanje dvije kontrolne utakmice. Bordo ekspedicija 30. januara putuje u Antalyju.

Došli: Nemanja Tomašević, Vlatko Drobarov, Rashid Abubakar, Mirza Mustafić, Musa Muhammed, Adnan Džafić, Frane Čirjak, Ivan Ikić, Ilija Martinović, Nardin Mulahusejnović, Marin Aničić, Slaviša Radović, Giorgi Guliashvili, Almedin Ziljkić, Avdija Vršajević, Renan Oliveira

Otišli: Nihad Mujakić, Halid Šabanović, Nardin Mulahusejnović, Adnan Šećerović, Darko Bodul, Dražen Bagarić, Vicko Ševelj, Anel Hebibović, Kerim Palić, Krste Velkoski, Darko Lazić, Amer Dupovac, Mirko Oremuš, Boris Cmiljanić, Rashid Abubakar, Vlatko Drobarov, Rifet Kapić, Rijad Kobiljar

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.